Uge-skema på Jyderup Højskole

Morgensamling og fællesskab

På en højskole er du en del af et fællesskab. Hver morgen starter vi med morgensamling, hvor vi synger og hører et lille oplæg fra en lærer, om noget han eller hun brænder for, eller synes er vigtigt at bringe videre. Morgensamlingerne er vigtige. Det er her,  vi alle mødes, før dagen går i gang. Det er her, du får vigtige fælles beskeder, og synger et par sange.

Jyderup Højskole er i høj grad drevet af eleverne selv. Der er en stor grad af selv- og medbestemmelse. Du er derfor med til at bestemme, hvordan højskolen skal være som dit hjem, mens du er her. Hver onsdag er der elevmøde, hvor I diskuterer alt fra elev-bar, festudvalg, regler og hinanden. Efter elevmødet er det tid til at gøre skolen hovedrent, deltage i fælles havearbejde eller madlavning. Det sker i faste teams på faste områder til god musik.

Linjefag

Når du tilmelder dig, vælger du et linjefag. Det er det fag du bruger mest tid på gennem hele dit ophold. To dage om ugen har du undervisning i dit linjefag. Linjefagene har hver deres beskrivelse, og du finder links til dem i sidebaren til venstre her på siden. Du kan altid skifte linjefag, hvis det du har valgt ikke fungerer for dig.

Valgfag

Du har også valgfag som del af dit ophold. En hel og to halve undervisningsdage bruges på valgfag. Du vælger valgfag for seks uger ad gangen. Vi har et varieret udbud af fag, og skifter løbende ud, da vi valgfagene er vores mulighed for at invitere nye og spændende fag ind på skolen. Du kan dog blive inspireret af nogle af vores nuværende og tidligere valgfag her.

Fællesfag

Fællesfag er fag, hvor alle skolens elever er sammen på tværs af deres linjefag.

I fællesfagene fordyber vi os i forskellige temaer . Vi tager udgangspunkt i aktuelle politiske og historiske begivenheder som f.eks.: #MeToo, kommunevalg, 40 års dagen for kuppet i Chile, de ti verdensmål eller specifikke aktuelle debatter. Derudover tager vi ofte på ture i området, der rummer store naturoplevelser og en rig kulturhistorie. I perioder vil vi også køre længere temaer med projektarbejde indenfor kreativitet, improvisation, formidling, organisering og projektstyring.

Studietur

Både til forår og efterår tager hele skolen afsted på en samlet studietur. Turen varer en uge, hvor vi besøger forskellige historiske eller kulturelle steder i Danmark, mens vi bor og spiser godt

Aftnerne

Aftnerne er frie, men der vil mindst en aften gang om ugen være en koncert, en debat, en filmfremvisning eller lignende. Det står også altid eleverne frit for at arrangere deres egne ting. Det kan være debataftener, fester, små koncerter eller noget helt andet.

Weekenderne

Du bestemmer selv om du vil blive på højskolen i weekenderne. Der er som udgangspunkt ingen undervisning, men rig mulighed for at fordybe dig i dit eget projekt i studiet eller på værkstederne eller bare hygge med de andre eller nyde naturen omkring os.