VÆRDIGRUNDLAG FOR JYDERUP HØJSKOLE

Jyderup Højskole er knyttet til den europæiske oplysningstanke og den moderne tænkning og videnskab.

Oplysningstiden er det samlende begreb for den filosofiske og videnskabelige tænkemåde, der anvendtes for perioden omkring det 18. århundrede.

Begrebet hentyder til, at filosofien og naturvidenskaben udvidede menneskets viden om verden og brugte resultatet til at sætte spørgsmålstegn ved autoriteter. Oplysning har siden oldtiden betydet både religiøst og filosofisk klarsyn. Begrebet dækker over mange retninger.

Ligeværdigt samvær betyder, at vi adskiller religion og pædagogik, politik og etik.

Vores verdensbillede er humanistisk.

Jyderup Højskole er en kulturhøjskole, hvor vi lægger vægt på at kunst og kunstneriske udtryk ikke sker uden at forholde sig til den verden som omgiver os. Natur og bæredygtighed er såldes afgørende værdier for Højskolen.

Højskolen bygger på den Grundtvigske tradition, der kombinerer almen oplysning med interessen for musik og billedekunst.

Den overordnede pædagogiske målsætning

1. At eleverne/ kursisterne, som myndige og ansvarlige verdensborgere, bidrager til løsningen af fremtidens lokale og globale udfordringer ved at deltage i samfundet.
  2. At elever og kursister bibringes viden og oplysning, der gør dem i stand til at agere og deltage i et moderne samfund.
  3. At elever og kursister opnår sociale og faglige kompetencer som et godt afsæt fra højskolen.

Vi lægger i vores undervisning og samvær vægt på værdier, der respekterer individet, demokratiet og ytringsfriheden, retfærdighed, humor, dialog og gensidig respekt. Vi ser demokrati som en livsform og ikke kun som en styreform.

Vores undervisning sker med internationalt udsyn og demokratisk engagement som det bærende. Højskolen ønsker at være en del af civilsamfundet og et åbent sted for dialog debat, kritik og engagement.

Vi inddrager både kulturelt, erhvervs- og beskæftigelsesmæssigt byen Jyderup i skolens aktiviteter. Vi ønsker at blive et lokalt og landsdækkende mødested for debat og oplysning.

Som udgangspunkt lægger vi op til 3-4 linjefag:

• Musik med vægt på elektronisk musik, video, sangskrivning, fortællinger og stand-up.
  • Maleri med mulighed for skulptur og bronzestøbning.
  • En politisk og samfundsmæssig linje, som tilbyder undervisning af almen karakter, forstået som livsoplysning om filosofi, religion, politiske ideologier, historie, kunst og aktuelle samfundsdiskussioner.

Vi integrerer fagene gennem en sammentømret, lille men velkvalificeret, lærestab suppleret med en række højt profilerede gæstelærer.

Vi laver fælles ting for hele skolen, for eksempel camps, kulturelle begivenheder, udstillinger, studieture, morgenmøder, fællestimer og foredrag.

Således enstemmigt vedtaget på Jyderup Højskoles stiftende generalforsamling, lørdag den 12. maj 2012.