FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

Grøn Guerilla

Natur – aktivisme – grøn omstilling – klima – biodiversitet – kampen om jorden- bæredygtighed

Kribler det i dine fingre for at sætte gang i en grøn revolution? Ønsker du inspiration og erfaringer med at leve i naturen? Vil du lære at dyrke god mad og gøre din hverdag mere bæredygtig?

På Grøn Guerilla får du både praktisk og politisk viden på såvel det nære som det globale plan. Du vil blive inspireret, hjulpet, udfordret og samle dig erfaring til at komme videre med dit og verdens store grønne omstillingsprojekt. På Jyderup Højskole og Grøn Guerilla lægger vi særligt vægt på, at du får tid og ro til at fordybe dig og gå nuanceret ind i de politiske og praktiske aspekter af den grønne omstilling. Vi komponerer, udfordrer og undersøger gode løsninger på komplekse problemstillinger.

Forbundet med årstiderne

Bæredygtighed betyder også at følge følge årstiderne, derfor vil hvert semester på Grøn Guerilla være forskelligt og forbundet med den årstid det foregår på. Vintermånederne byder ofte på mere teori, debat, filosofi og indendørsprojekter og –aktiviteter, hvor sommermånederne byder på mere praktisk arbejde og aktiviteter udenfor. Fx er vi i dyrkningssæsonen i haven og dyrker mad, som vi kan bruge i højskolens køkken og lære at konservere til vinteren.

Vi er dog udenfor hele året rundt, både i vores teoretiske samt praktiske arbejde. Vi bruger fx god tid på at observere og blive bedre at forstå naturens gang, og hvad det betyder for os mennesker at leve i og med naturen, samt hvad der skal til for at bevare den.

Egne projekter i fællesskab med fagfolk

Grøn Guerilla handler i høj grad om at skabe grønne bæredygtige samfund i fællesskab. Derfor skabes Grøn Guerilla sammen med de elever, der er på holdet for at imødekomme behov og ønsker på det enkelte hold samt sætte vores forskellige erfaringer i og perspektiver på livet i spil. En stor del af undervisningen er at gå fra tanke til handling sammen med de andre på holdet, mens I er på skolen. I tidens løb har det for eksempel budt på bygning af drivhus, dome, vindmølle og sauna. Vi har arrangeret kampagner, demonstrationer og workshops om alt fra klima og stop olieboringer til zero waste-tips til en bæredygtig jul. Samtidig dyrker vi en masse lækre grøntsager gennem inspiration fra naturnære metoder som permakulturen og gravefri dyrkning.

Under kurset bliver du hver uge inspireret og udfordret af fagfolk og politiske meningsdannere, samt får gode kontakter til din fremtidige vej. Vi får både besøg og tager også selv ud på tur. På denne måde vil du skulle øve dig i at forholde dig åbent til andres ideer og samtidig styrke dine kritiske sans og argumentationer og få masser af inspiration til at skabe nye, kritiske, skæve og fremsynede projekter i fællesskab med holdet og med andre fremover i dit liv.

Eksempler på turer og besøg:

 • Workshop med Extinction Rebelion om civil ulydighed – Hvor langt vil jeg gå i kampen for klima og klodens liv?
 • Workshops med miljøorganisationen Verdens Skove om klimapoiltik og -aktivisme, biodiversitet og konflikter i det åbne land
 • Besøg af en række politikere fra forskellige partier til debat om klima, miljø, FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og landbrug
 • Deltage i Naturmødet i Hirtshals under temaet ” Kampen om Jorden” – Læs mere
 • Besøge det brugerstyrede kulturhus Makvärket
 • Besøg hos eller af konventionelle og økologiske landmænd til snak om landbrugsmetoder, teknologi, ideologier og fremtidens landbrug
 • Besøg hos en af praktikgårdene på Det lille jordbrug, som drives i fællesskab af unge og med en alsidig og naturnær drift
 • Tur med naturvejleder med undervisning i at nøgle arter og lave biodiversitetstjek i området omkring skolen
 • Uge på Sejerø med fokus på hav- og vandmiljø samt fiskeripolitik – Læs mere
 • Besøg på den lokale genbrugsstation med rundvisning af personalet
 • Besøg til en snak om madsuverænitet hos miljøorganisationen NOAH, Dansk Industri og Landbrug og Fødevare
 • Besøg af arkitekt med fokus på bæredygtig byggeri
 • En tur i skoven med naturvejleder, der alt efter årstiden guider i hvad vi kan sanke, fx svampe, urter, bær og rødder
 • Workshop i at bygge din egen vindmølle og off grid-system.
 • På studietur til Bruxelles – Læs mere

Galleri – Tidligere projekter

Grøn guerilla i medierne

Danskere der vil redde verden – Radiofortælling om mennesker, som drives af håb og fællesskab for en mere bæredygtig fremtid.
Cirka 18 min. inde er det elever og lærer fra Grøn Guerilla, der fortæller – nov. 2019.
Lyt her

Et højskoleophold kan være vejen væk fra klimaangstennov. 2019.
Læs med, når Sarah fra Grøn Guerilla fortæller.

Bæredygtig dannelse er træls og bøvlet – Artikel af lærer på Grøn Guerilla Nana G. Alsted – okt. 2019
Læs her

DR p1 Baglandet – Sammen om Klimaangst – Feb. 2018
Lyt her

DR P1 Natursyn – Natursyn på P1 var forbi og lave en 45 min lang udsendelse Grøn Guerilla, som kommer rigtig godt omkring alt, hvad vi har gang i.
Lyt her

Linjefagslærer:

Andreas Lloyd

Andreas er uddannet antropolog og har de sidste to år arbejdet som iværksætter. Han har været en bærende drivkraft i en række nyskabende danske civilsamfundsinitiativer – bl.a. Københavns Fødevarefællesskab, Borgerlyst, Samtalesaloner og Medborgerne. Undervejs har Andreas været medforfatter på en række bøger om borgerlyst, handlekraft, samtaler og samfundssind.

Hvad siger de tidligere elever?

Maja

Det er både interessant, foruroligende og åbenbarende at lære og blive oplyst om, hvordan vores verdens systemer er opbygget og hænger sammen. På Grøn Guerilla har jeg fundet det fællesskab, jeg manglede. Her er jeg, gennem debatter og diskussioner på holdet, blevet klogere på mig selv og mine egne værdier. Grøn Guerilla er på mange måder blot en smagsprøve på den grønne omstillings udfordringer og løsninger, jeg kan tage med mig videre og udforske yderligere selv.

Maja
Mille

Grøn Guerilla har givet mig måneder med faglighed, praktiske kundskaber og et vigtigt fælleskab. Jeg manglede viden og kundskaber til at følge mine holdninger til grøn omstilling og bæredygtighed til døren. Det formåede linjen med diskussioner, oplæg, praktisk arbejde og egne projekter at hjælpe mig med. Jeg sidder tilbage med en større forståelse af mine egne holdninger, og tør i højere grad stå på mål for dem. Jeg har fået et mere dybgående og nuanceret billede af, hvad der sker med kloden, ligesom linjen har åbnet mine øjne for, hvordan man bliver en aktiv del af kampen!

Mille

Næste opstart

Vores langer kurser har følgende opstart i efteråret 2020

19 uger – 9. aug. – 19. dec. 2020
12 uger – 9. aug. – 31. okt. 2020
12 uger – 20. sep. – 19. dec. 2020

Vores langer kurser har følgende opstart i foråret 2021

25 uger – 4. jan. – 27. juni 2021
12 uger – 4. jan – 28. juni 2021
13 uger – 29. marts – 27. juni

Vores lange kurser har følgende opstart i efteråret 2021

18 uger – 15. aug. – 18. dec.

Tilmeld dig Grøn Guerilla her

Læs mere om opstart og priser her