FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

GRØN GUERILLA

Økologi, natur, grøn omstilling, bæredygtighed, politik, landbrug, havebrug, permakultur

Kribler det i dine fingre for at sætte gang i en  grøn revolution? Eller vil du lære at dyrke krydderurter til eget forbrug? På Grøn Guerilla får du helt praktisk og mere politisk viden på såvel det nære som det globale plan. Du vil blive inspireret, hjulpet, udfordret og samle dig erfaring til at komme videre med dit eller verdens store grønne omstillingsprojekt!

FORBUNDET MED ÅRSTIDERNE

Grøn Guerilla følger årstiderne, derfor vil hvert semester være forskelligt og forbundet med den årstid det foregår på. Der vil være en blanding af praktiske og mere teoretiske projekter og tilbagevendende rum for personlig reflektion alle årstider igennem. Generelt kan det siges, at vintermånederne byder på mere teori og debat og sommermånederne på mere praktisk arbejde.

Grøn Guerilla handler i høj grad om at skabe i fællesskab, derfor skabes forløbet sammen med de deltagere der er på holdet og derfor kan der også løbende komme ændringer i planen for at imødekomme behov og ønsker på det enkelte hold.

EGNE PROJEKTER I FÆLLESKAB MED FAGFOLK

Få jord mellem hænderne sammen med dygtigt fagfolk

Under kurset vil du blive udfordret af fagfolk, få jord under neglene og besøge flagskibe indenfor grøn omstilling som allerede har fuld fart fremad.  Vi får både besøg og tager også selv ud på besøg. På denne måde får du masser af inspiration til at skabe egne projekter i fællesskab med holdet.

Eksempler på tidligere ture: 

 • En uge hos Andrea Hejlskov i Sverige, hvor vi lever off-grid
 • En eftermiddag hos landbrugs kollektivet Tranehøj
 • 2 dage på Orø på Permakultur Land Centeret
 • En dag på det fællesejede Farendløse æblemosteri
 • En dag i København, hos Dansk Industri, Landbrug og Fødevare og miljø organisationen NOAH

KREATIVT MILJØ
Som elev på Jyderup Højskole bliver du en del af et kreativt miljø. Skolen rummer flere andre kreative linjer, som du også får mulighed for at prøve kræfter med i de mange valgfag, såsom: Kreativ skrivning, graffiti, udeliv, elektronisk musik, ukulele, vævning og litteratur m.m. Grøn Guerilla vil i løbet af semesteret deltage i samarbejdsprojekter med skolens øvrige linjer. Du vil desuden indgå i højskolens daglige liv, som udover linjens undervisning også indebærer morgensang, debatter, foredrag og koncerter. Højskolen har hjemme i et gammelt slot tæt ved skov og sø, kun en time fra København i tog og bil.
På skolen er der muligheder for at sejle i kano, overnatte på tømmerflåde og tage en tur i sauna.

EKSEMPEL på årets gang på Grøn Guerilla

Januar-februar-marts

 • Vintermånederne er til fordybelse og eftertanke, vi vil særligt undersøge nogen af de store samfundsudfordringer, hvad betyder vækst og konkurrencesamfundet for den måde vi lever vores liv på og sådan som samfundet indrettes – hvilke alternativer findes der?
 • Arbejde med at gøre Jyderup Højskole endnu grønnere
 • Byggeprojekter, f.eks. mistbænk, drivhus, vindmølle og kompost
 • Planlægning af havesæson:
  – Vi tager udgangspunkt i en permakulturel måde at planlægge og dyrk
  – Kortlægge, planlægge, tegne, bestille/bytte frø og glæde sig

April – maj – juni

 • Havesæsonen starter for alvor, der skal forspires, såes og gøres klar i haven.
 • Løbende taler vi om de mere politiske problemstillinger ved at producere mad: dansk landbrug, fødevarepolitik, global fødevaresikkerhed og madsuverænitet.
 • Vi besøger andre bønder, konventionelle såvel som alternative
 • Vi ser på forskellige tilgange til at producere, konventionel, økologisk, permakultur og biodynamik – med et fokus på permakulturen, som vi bruger i vores egen have
 • Vi taler om aktivisme og handlemuligheder og møder forskellige mennesker, der handler på deres idealer på forskellige måder

August – september

 • Høsten er, det store projekt i sensommeren er at høste fra haven og konservere det til vinteren.
 • Arbejde med at gøre Jyderup Højskole endnu grønnere
 • Vi taler om aktivisme og handlemuligheder og møder forskellige mennesker, der handler på deres idealer på forskellige måder
 • Løbende taler vi om de mere politiske problemstillinger ved at producere mad: dansk landbrug, fødevarepolitik, global fødevaresikkerhed og madsuverænitet.

Oktober – november – december

 • Vintermånederne er til fordybelse og eftertanke, vi vil særligt undersøge nogen af de store samfundsudfordringer, hvad betyder vækst og konkurrencesamfundet for vores liv – findes der alternativer?
 • Byggeprojekter, f.eks. mistbænk, drivhus, vindmølle og kompost
 • Æblemost og ølbryggeri
 • Vi skal også opholdes i naturen og lære at observere og være tilstede i den – også når det er koldt og gråt

PRAKTISK

På Grøn Guerilla forsøger vi at være tilstede i og arbejdende i den omkringliggende natur, tag derfor fornuftigt tøj med, så du undgår at blive kold og våd, og forvent at blive beskidt når vi arbejder, så det behøver bestemt ikke være det smarte nye outdoor tøj du har med.

GALLERI – TIDLIGERE PROJEKTER

GRØN GUERILLA I MEDIERNE:

DR p1 Baglandet: Sammen om Klimaangst – 1. februar 2018, Lyt her

DR P1 Natursyn: Natursyn på P1 var forbi og lave en 45 min lang udsendelse Grøn Guerilla, som kommer rigtig godt omkring alt, hvad vi har gang i. Lyt her

Dagbladet Information: Artikel om Grøn Guerilla og om højskolerne genrrelt som katalysator for den grønne omstilling. Læs her

Højskolebladet: Artikel om at højskolerne er begyndt at have fokus på handling. Læs her

DR P1 Eftermiddag: Indslag i P1 Eftermiddag, hvor forstander Poul Henrik Jensen forklarer, hvad Grøn Guerilla handler om: Lyt her

LINJEFAGSLÆRER:

Nana Alsted

Den gennemgående underviser på Grøn Guerilla er Nana Gerstrøm Alsted. Nana er uddannet sociolog, bestyrelsesmedlem i Foreningen af folkehøjskoler i Danmark (FFD), formand for bæredygtighedsudvalget og har en særlig interesse for hvordan dannelse, social forandring og natur hænger sammen.
Hvis du har spørgsmål til linjen er du velkommen til ringe eller skrive til Nana på nana@jyderuphojskole.dk eller 5190 6881

OPSTART FORÅR 2020

Vores langer kurser har følgende opstart i foråret 2020

25 uger – 5. jan. – 28. jun. 2020
12 uger – 5. jan. – 28. mar. 2020
13 uger – 29. mar. – 27. jun. 2020

Tilmeld dig Grøn Guerilla her

Læs mere om opstart og priser her

HVAD SIGER DE TIDLIGERE ELEVER

Kristine Bjørn Thomsen

“På Grøn Guerilla har jeg oplevet at se muligheder frem for begrænsninger. Det har givet mig engagement og lyst til i fremtiden at træffe bæredygtige valg, som ikke længere kun handler om global opvarmning, men også er blevet et personligt valg om livskvalitet og fællesskab.”

 
Kristine Bjørn ThomsenGrøn Guerilla 2016
Ebbe Bertelsen

“På Jyderup Højskole lærte jeg at omsætte ord til handling. Jeg fandt ud af, at forudsætningen for at handle er et stærkt fællesskab, og det finder du på højskolen. Fagligt set er Grøn Gueriella et overflødigshorn af dygtigere undervisere: jeg blev uddannet i global politik og praktisk viden om grønsager, kompost og bier.

Nana er den gennemgående underviser, og det er svært ikke at blive smittet af hendes engagement. Jyderup Højskole har altid en kæmpe ja-hat på, og hvis du vil kan du gribe ud og få muligheder, som du ellers ikke ville komme i nærheden af.”

Ebbe BertelsenGrøn Guerilla 2015
Malou

Mit ophold på Grøn Guerilla har lært mig at se vores udfordringer og vores verden i et nyt perspektiv – jeg har fået vendt min klima- og samfundsdepression i en konstruktiv retning og har nu optur over at kunne forstå strukturer og problematikker der før ellers virkede meget komplekse. Nana er en fantastisk engageret lærer og kan gøre ethvert emne sjovt at lære om! Jyderup Højskole er en enormt åbensindet skole og jeg følte mig hjemme fra dag 1. Derudover ligger skolen midt i den smukkeste skov og ud til en magisk sø – kan ikke anbefales nok!!!

MalouGrøn Guerilla 2016