DATO

28 december. 2019 – 2. Januar 2020

PRISER

 4.500 kr.

– tillæg for enkeltværelse:
500 kr.

Dagelev
3.500 kr.

Tilmeld dig og betal hele beløbet inden d. 1. November og få 250 kr. i rabat.

Når du har tilmeldt dig, sender vi en mail med videre oplysninger om betaling.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

NYTÅRSKURSUS
28. december 2019 – 2. Januar 2020
Dialog , frisk luft, natur, refleksion og musik

Der er overgange vi fejrer, og der er dem vi helst ikke vil snakke omfra fødselsdage og bryllupper til ældning og død. Tag favntag med livet og vær med i fem dage på Jyderup Højskole, hvor vi skal møde hinanden, fordybe os i samtaler og reflektere over de vigtige ting i livet. Vi skal møde spændende mennesker, som med baggrund i deres levede liv og arbejde giver deres perspektiv på livets overgange. Vi slutter med at fejre nytåret som en af de væsentlige overgange, vi fejrer år efter år ofte med både glæde og tristhed.

Fem nytårsdage for dig, der stadig er ung men trænger til forandring og fordybelse væk fra det larmende nytårshalløj, du har prøvet i årevis. Men også for dig er er op i årene og gerne vil holde et aktivt nytår med et udfordrende indhold.

Det hele foregår i højskolens gamle jagtslot, Sølyst, ved Skarresø med naturen omkring som det store rum, hvor vi skal bevæge os og nyde skov, sø og frisk luft. Giv dig selv denne nytårspakke af filosofiske samtaler, stærke foredrag, naturoplevelser og musik.

Overgange binder os sammen

Der er noget kuldegysfremkaldende men også dragende ved livets overgange. De minder os om, at livet ikke er en lige linje, og at vi er levende sammen med en masse andet liv.

Mange overgange mærker vi slet ikke, mens andre markeres for fuld udblæsning, eller sætter spor vi aldrig glemmer. Nogle overgange tager vi imod med åbne arme, andre vil vi helst undgå eller gemme væk og helst ikke snakke om. Men lige meget hvad og hvordan, så er overgange et vilkår for livet, og måske består livet af overgange. Alt det skal vi sammen dykke ned i og blive kloge på – med hinanden.

Nytår for alle

Vi  håber at se så mange forskellige mennesker som muligt på tværs af alder, baggrund, kultur og så videre. Vi tror på, at jo større diversitet blandt mennesker, des bedre samtaler. Du kan altså hverken være for ung eller for gammel for at deltage. Kurset er dog primært henvendt til voksne.

Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål.

OPLÆG OG INPUT

  • Lotte Blicher Mørk, uddannet cand. theol. og præst på Rigshospitalet. Med 15 års erfaring i møder og samtaler med mennesker, der står på kanten af livet, udfordrer Lotte vores opfattelse af lykke og meningen med livet. Vi lever i en tid, hvor vi er vant til at kunne kontrollere og handle på alt, men hvad sker der, når livets overgange bringer os i magtesløshed? Læs mere om Lotte
  • Kunstkollektivet MYRKR, som undersøger og udforsker naturens fænomener i krydsfeltet mellem kunst, videnskab, magi og hverdagserfaringer. Med MYRKR’s iscenesatte mørkning, vækker vi den gamle, nordiske tradition til live med musik, viden og fortællinger. Lad dig inspirere til at få mørket og roen ind i vores travle og effektive hverdag. Før elektricitetens tid var naturens lys og mørke med til at definere, hvornår vi arbejdede, hvornår vi sov, og hvordan vi var sammen – fra aktiv, lys dag til mørk og rolig aften og nat med hvile. Læs mere om MYRKR.
  • Holger Vig er historiefortæller, digter, musiker og lommefilosof. Med myter og sagn om skabelse og undergang, trækker han tråde fra alverdens dogmer til sine sange og fortællinger, som spinder et net af evige sandheder, snusfornuftige selvmodsigelser og gordiske knuder. Holger har udgivet musik, undervist på højskoler, og arbejdet som storyteller på blandt andet Kronborg og Horsens statsfængsel.
  • Mickey Gjerris er uddannet teolog, ph.d.i bioetik, lektor på Københavns Universitet og forfatter. Mickey har de sidste 20 år studeret, forsket, undervist i og grublet over spørgsmål vedrørende natur, dyr, teknologi, klima, sundhed, sygdom, liv, død og meningen med det hele i et etisk, filosofisk og teologisk perspektiv. Mickey er aktuel med bogen ”Upraktisk håndbog i lysegrønt håb”. Læs mere.
  • Fotograf Klaus Bo fortæller om og viser billeder fra sit projekt Dead and Alive, der i alt består af 400.000 billeder og lyd- og filmklip. Baggrunden for projektet er ønsket om at vise, hvordan ritualer i forbindelse med overgangen til døden i mange tilfælde kan afspejle livet. Klaus vil give et indblik i, hvor meget en kulturs værdier, håb og drømme afspejles i tankerne om døden og livet efter døden, og hvor forskelligt vi behandler de døde fra kultur til kultur. Læs mere.

WORKSHOPHOLDERE OG KURSUSANSVARLIGE

  • Aske Jokil er friluftvejleder og højskolelærer. Han er på alle måder et naturmenneske med stor erfaring i friluftsliv. Fra overnatning i havens store egetræer til at finde hjem i ukendt skov kun med kort og kompas. Aske tager mennesker med udenfor, og giver dem færdigheder til at opleve sig selv og naturen fra den bedste side.
  • Morten Rejkjær Clausen er projektskaber, surfer og højskolelærer. Morten er uddannet i filosofisk dialog og skaber forløb og projekter, som styrker menneskers kapacitet i dialog og øger deres forståelse for de begreber og værdier, der virker for dem. Han underviser blandt andet i højskolefagene ‘Vild dialog’ og ’GÅ’. Morten har tidligere været leder af Projektakademiet, som uddanner unge kulturledere og undervist i narrativ psykologi og filosofisk dialog på masteruddannelser i coaching og ledelse.

Kurset er udviklet i samarbejde med Ældre Sagen under fokusområdet, Den sidste tid. Her arbejder Ældre Sagen med at udforske eksistentielle spørgsmål og menneskers forhold til døden.

DAGSPROGRAM

Workshops

På kursets workshops deler vi os ind i grupper: Vild dialog, Udeliv og træk vejret. Fælles for workshopforløbene er, at naturen og refleksion er grundlaget for aktiviteterne.

Udeliv

I workshoppen Udeliv er oplevelser i naturen i fokus. Du vil opleve klassiske friluftsaktiviteter som vandring, lejr og bålliv, men vi vil også give mulighed for at udforske mountainbiken og klatreselen som adgang til naturen.

Vild Dialog

I workshoppen Vild Dialog øver vi vores evne til at filosofere. Du bliver introduceret til opdaterede samtaleteknikker fra det antikke Grækenland, og vi skal sammen udforske nye og gamle ideer. Målet med workshoppen er at give en enkel adgang til ny viden om samtalekunst og praksisfilosofi. Samtalerne foregår i forskellige steder på slottet og med vandreskoene på omkring Skarresø.

SE DET SAMLEDE PROGRAM

MAD OG NYTÅRSMENU

Mad

Vores faste mesterkok Niklas står for en menu fra øverste hylde med smag, bæredygtighed og gode råvarer i fokus.

Nytårsaften

Nytårsaften bliver en fejring, hvor vi markerer overgangen til det nye år med ritualer, festmåltid og musik. Vi forbereder aftenen sammen, lukker den gamle kalender og åbner den nye med maner.

SE NYTÅRSMENUEN

KURSUSLEDER – Poul Henrik Jensen

Poul-Henrik er forstander og har det øverste ansvar for skolen. Han er en brillant historiefortæller og er gennemgående ved skolens morgensamlinger.

Han er uddannet som diplomjournalist og læser historie. Han har arbejdet inden for fagbevægelsen, politik, kunst & musik og har en højskolebaggrund fra blandt andet Esbjerg Højskole, Sdr. Felding Højskole og Engelsholm Højskole (forstander).