17. oktober – 23. oktober

Feminisme på tværs af køn og generationer

Efterårskursus 17. oktober – 23. oktober

Velkommen til en uge med erfaringsudveksling på tværs af generationer og køn om ligestilling, kvindekamp og kønsroller. Tag din bedstemor/far eller dit barnebarn under armen til en ugelang basisgruppe for feminister i alle aldre – og man(d) kan også være feminist.

Du kommer til at møde Emma Holten, Andrea Hejlskov, Henrik Marstal m.fl., som vil holde foredrag og facilitere forskellige samtalesaloner.

I forskellige workshop får du også mulighed for at fordybe dig i historiens store sangerinder, at dykke ind i naturen og komme i kontakt med dit indre urmenneske – eller blive udfordret på din kreativitet.

Dette er en uge, hvor vi samles om at skabe fællesskaber og fælles forståelse.

Velkommen!

Foredragsholder – Emma Holten

Ordet feminisme dukker mere og mere op i medierne. En hel del unge kalder sig nu feminister, et nybrud i dansk kultur. Men hvad indebærer det, og hvorfor er det blevet sådan? Med udgangspunkt i sin egen oplevelse med en digital krænkelse, fortæller Emma Holten om, hvordan vi kan forstå de individuelle oplevelser med sexisme og diskrimination, som dele af et større system, vi alle kan være med til at nedbryde.

Emma Holten

Portræt af Claudia Vega.

Oplægsholder og samtalesalon – Henrik Marstal

Feminisme for mænd – hvorfor og hvordan?
Ved Henrik Marstal – forfatter, debattør og feminist

Antagelsen om, at feminisme alene er et kvindeanliggende, er udbredt selv i det 21. århundredes samfund. Men det er i høj grad noget, der også angår alle andre, ikke mindst mænd. I dette foredrag vil en af landets mest kendte mandlige feminister berette om, hvorfor det er særligt vigtigt, at mænd melder sig under de feministiske faner, og hvorfor det kan bidrage til også at sætte mænd fri fra snærende kønsnormer. I en efterfølgende samtalesalon vil nogle af de dilemmaer, der også præger det feministiske projekt set fra et mandligt synspunkt, blive undersøgt nærmere.

Foredragsholder – Andrea Hejlskov

Andrea Hejlskov, forfatter og foredragsholder kommer til Jyderup højskole for med udgangspunkt i hendes seneste bog VØLVE at udfolde emnet “kvindekraft”.
Hvad kalder tiden på, hvordan kan vi håndtere de intergenerationelle traumer og findes der en særlig “kvindelig spiritualitet”?
Andrea hejlskov er praktiserende heks og vil med udgangspunkt i hendes egen historie tale om det øgede fokus på “det heksede” og på den såkaldte “genfortryllelse”, en bevægelse der søger det meningsskabende i en nutid der på mange måder er blevet instrumentaliseret og objektificeret.

Andrea_Hejlskov

Foredragsholder – Anna Emma Haudal

Filminstruktør og manuskriptforfatter Anna Emma Haudal fortæller om sit forhold til feminisme og om at være kvinde i en branche, der er stærkt domineret af mænd. Om indgroede strukturer og mønstre i vores måde at være mennesker på, og om hvordan hun oversætter det til detaljer og situationer når hun skriver film og tv-fiktion.

Foredragsholder – Birgitte Prytz Clausen

For Birgitte blev hendes tid i Rødstrømpebevægelsen i Århus i 1975-82 et vendepunkt i hendes liv. Basisgruppen tilbød et kvalificeret rum, hvor hun og andre unge kvinder kunne dele og forstå deres erfaringer. Og i Kvindehuset øvede de sig i at blive kompetente politiske aktivister.

I sit oplæg vil hun præsentere historier i tekst og billeder fra deres kampe for frigørelse.

I workshoppen bagefter skal der afprøves basisgruppemetoden og deles erfaringer på tværs af generationer og køn. Hvor står feminismen i dag?