DATO

21. december – 26. december

2021

PRISER

4500 kr. pr. uge
(Inkl. kost, logi og undervisning)
(Tillæg enkeltværelse: 500 kr.)

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Grøn Jul

Julekursus 21. december – 26. december

Velkommen til juledage på Jyderup Højskole, hvor du skal bo på det smukke Sølyst slot i naturskønne omgivelser, hvor der er god mulighed for en smuk gåtur eller bare at sætte sig på bænken ved søen og trække vejret.

Julen er traditioner, nærvær og samvær. Den er glæde, næstekærlighed og fællesskab. Men julen er også (over)forbrug, hårdt arbejde og madspild – noget som du undgår på kurset Grøn Jul.

På Grøn jul er der plads til fordybelse, afslapning, gode samtaler og selvfølgelig julens traditioner. Vi tager afsæt i Grundtvig og synger sammen de smukke salmer. Vi undersøger julens traditioner set fra den hedenske baggrund den læner sig op af, og vi taler om de muligheder, der er for at bevare julens ånd og traditioner i en tid, hvor klimakrisen banker på døren – og det gør vi naturligvis med et legende glimt i øjet.

Vi fejrer fællesskabet, som vi mener er nøglen til næstekærlighed og det nærværende samvær. Vi skal på tur, gå fakkeloptog og undersøge, hvad fællesskabet betyder for et lille landsbysamfund. Her hører vi også en dejlig koncert i hyggelige rammer.

Jyderup højskole tilbyder forskellige workshops i løbet af kurset. Du kan vælge at arbejde med genbrugsdesign, sang eller tage en tankepause, hvor du kommer til at arbejde med følelse, forstand og fantasi, som er tre grundtvigske grundsten.

Juleaften er der traditionelle og plantebaserede retter med fokus på økologi og dyrevelfærd. Vi spiser dejlig and, flæskesteg med tilbehør og ris a la mande til dessert, og så er der naturligvis vegetariske og veganske retter med masser af umami og velsmag – alt sammen hjemmelavet med stor kærlighed.

Jyderup Højskole ligger 2 minutters gang fra Jyderup Station, og det tager en lille time at kører fra København hertil.

Velkommen til en utraditionel traditionel jul på Jyderup Højskole.

Tankepauser

Tankepauser – Følelse, forstand og fantasi er de 3 Grundtvigske grundstene, som Trine Krebs står for i workshoppen Tankepauser. Her vil vi i samtale, kropsøvelser, stilhed og væren undersøge, hvor vi finder inspiration til at være mennesker, som tænker, hviler, lader op, agerer og arbejder bæredygtigt. Workshoppen er i høj grad baseret på deltagernes lyst til at bidrage og deltage. Trine lægger en ramme og tager ansvar for at det hele ender et sted. OG du er med til at fylde rammerne ud. SÅ tag gerne den litteratur, de sange, de kunstnere…. eller i det hele taget den inspiration i dit liv, som giver dig overskud og mod på at undersøge bæredygtige stier. Vi vil fokusere på, hvordan vi kan lytte til og inspirere hinanden.

Underviser og foredragsholder – Trine Krebs

Trine Krebs er husholdningslærerinde. Hun har igennem 20 år undervist og inspireret borgere udi at spise grønt, lokalt og økologisk. Hun lever på et landbrug, hvor hun dyrker og arbejder sammen med det ønske at skabe liv i landet i samarbejde med andre. Trine er kendt for at skabe gode rammer, hvor mennesker kan være og finde inspiration til rejsen mod det bæredygtige liv.

Brug stemmen

På denne workshop vil vi både synge kendte og nye sange, samt forsøge os med flerstemmigt kor på et niveau der tilsvarer deltagernes ønsker og evner. Du vil komme til at prøve forskellige opvarmningsøvelser og vi vil komme ind på den helt basale sangteknik. Vi vil også snakke en smule om den relevante musikteori der knytter sig til flerstemmig sang, men først og fremmest skal vi ha’ det sjovt og meningsfuldt sammen – man bliver nemlig både glad, frisk og energisk af at synge sammen, og det vil vi udnytte til fulde!

Underviser – Kristian Bach

Kristian Bach er 38 år, og er professionel sangskriver, musiker, musiklærer, akkompagnatør og korleder. Uddannet musiklærer fra Den frie Lærerskole i Ollerup, med speciale i korledelse og improvisatorisk sangskrivning, og derudover autodidakt. Kristian leder p.t. fire kor i KBH, og udgiver og optræder desuden med originalmusik i eget navn, samt med fest- og dansemusik, både solo og med band

Genbrugsdesign

I genbrugets navn skal vi arbejde med papir fra aviser, magaziner og gaveindpakning og andre ikke-jomfruelige kilder. Der skal foldes, flettes, rulles, bindes, krølles, strimles og klippes så konfettien flyver. Med papir, lim og blæk undersøger vi materialets formmæssige udtryksmuligheder. Vi skal designe brugsgenstande så som kurve, bordskånere og skåle og/eller skabe skulpturelle objekter, der kan pynte på reolen, hænge fra loft og des lige – og måske bliver der også plads til et stykke nyfortolket julepynt

Underviser – Jeppe Worning

Jeppe Worning er uddannet beklædningsdesigner i 2007 på Danmarks Designskole. Han har i en længere årrække arbejdet freelance som kostumedesigner og -skrædder på diverse danse- og teaterforestillinger, turnerende performanceteater og videoinstallationer samt produceret og lavet kostumer til en dansefilm. Sideløbende har han været underviser på Den Skandinaviske Designhøjskole, og underviser for tiden på Det Lille Jordbrug på Jyderup højskole. Hans kunstneriske virke er ofte gennemsyret af en eksperimenterende tilgang til krop, grafik og en grundig bearbejdning af materialer. Jeppe er desuden uddannet som gartner og har specialiseret sig i regenerativt landbrug med fokus på blomster og grøntsager.

Hedensk Jul

I den nordiske tradition arbejder man med en cyklisk forståelse på både mikro og makrokosmisk niveau. I den nordiske mytologi hører vi om verdens skabelse via urdrabet på jætten Ymir og verdens uundgåelige kollaps i det skæbnesvangre Ragnarok. Bevægelsen mellem skabelse og undergang er kontinuerlig og efter Ragnarok kommer en ny, og bedre, verden. Vi ser den cykliske tankegang i myter men også i hverdagsmagien og folkeovertroen hvor naturssynes har været præget af animismen- nemlig den radikale tanke at verden er levende, indeholder sjæl og ånd, og at det tjener mennesket vel at stå på god fod med sine omgivelser. Derfor er traditionen med at give grød til nissen (hjemmes ånd) så altafgørende vigtigt.

Foredragsholder – Andrea Hejlskov

Velkommen til et foredrag der vil sætte fokus på “danskernes oprindelige religion” nemlig asatroen eller hedenskaben og med udgangspunkt i forfatter og foredragsholder Andrea Hejlskovs egen praksis som moderne heks vil belyse det cykliske i de gamle myter og magiske praksisser.
Andrea_Hejlskov

Kursusleder og foredragsholder – Forstander Gert Møller Jensen

Gert er tiltrådt som forstander den 1. maj 2021 og har det øverste ansvar for Jyderup Højskole. Gert er bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet og er i skrivende stund i gang med at sin kandidat i Visuel Antropologi. Gert har arbejdet med unge mennesker i mange forskellige sammenhænge blandt andet i huskunstnerforløb i hans eget projektteater, som daglig leder i C:NTACT Fonden, udvalgskoordinator i AFS Interkultur og senest som koordinator på Holbæk Drama College. Derudover har Gert arbejdet som proces- og organisationskonsulent og har mere end 20 års ledelseserfaring. Gert er optaget af, hvordan vi møder hinanden som mennesker, og hvordan vi etablerer gode og gensidigt konstruktive møder, som kan berige os som individer og samfundet som helhed.