søndag 4. juli

Litteratur og Kreativ Skrivning

Sommerkursus 4. juli – 10. juli 2021

DEN HALLUCINEREDE SKRIFT

Jyderup Højskoles sommerkursus i litteratur er et intensivt skrive- og læseforløb: et sted for fordybelse og opmærksomhed rettet mod litteraturen og ens egne og andres tekster. Undervisningens vigtigste element er læsninger af kursisternes tekster i fællesskab. Selve undervisningen består af oplæg fra underviserne med læsning af udvalgte tekster (se den vejledende liste nedenfor), som danner baggrund for skriveopgaver. Ud fra skriveopgaverne laver vi fælleslæsninger af kursisternes (jeres) tekster og diskuterer dem i fællesskab.

Vi tror på, at det kan være en hurtigere vej til erkendelse og skrift ved at arbejde ud fra en overordnet retning. Det gør simpelthen arbejdet undervejs mere fokuseret, og det gør det muligt at bevæge sig fra detaljen til det yderste. I år er temaet for sommerkurset DEN HALLUCINEREDE SKRIFT.

Den hallucinerede skrift kan måske opsummeres som forsøget på “at få nye øjne at se med” i stedet for at se med det blotte øje – en bestræbelse som litteraturen altid i mere eller mindre grad imødekommer. En af de hallucinerede/klartseende kunne være Dan Turell, som fik nye øjne at se med, da han hørte Lysets engel går med glans for første gang. Sådan blev han zenbuddhist.

Den hallucinerede skrift går ud fra, at der er lag i vores sind, som ligger hinsides den daglige bevidsthed og psykologien, og at vi kan nå dem – eller gøre et forsøg – gennem litteraturen.

Det at skrive handler på en måde om at stå foran foden af bjerget og så sige netop de ord, som får bjerget til at vende sig på hovedet, så man allerede er ved toppen.

Netop de ord: det er et spørgsmål om at få ordene til at have den rette betydning og et spørgsmål om rytme, timing, anslag. Afslutning. Dette er eksempler på, hvad man kan lede efter i den enkelte tekst og forholde sig til. Altid forholde sig.

Men det skal ikke kun handle om synet. Det bliver også spiseligt. Spiseligt ligesom når G.H. i Clarice Lispectors roman indser, at hun bliver nødt til at spise den kakerlak, som hun har mast halvt ihjel. Det bliver farverigt, som de vokaler Arthur Rimbaud opfandt. Det bliver udfordrende, ligesom vejen til Shu for den kinesiske digter, Li Bai (Li Po).

Der vil i løbet af ugen også være en gæst. I år er gæsten en tilflyttet boliviansk shaman, som vil gøre os klogere på og lade os opleve, hvad ritualet kan, og hvad form har at gøre med ritualet.

Vejledende værkliste:

Passionen ifølge G.H. af Clarice Lispector

Gift af Tove Ditlevsen

Rimbaud i udvalg (seerbrevet) af Arthur Rimbaud

Det elendige mirakel af Henri Michaux

Antonin Artaud i udvalg af Antonin Artaud

Lavninger af Hertha Müller

Der er ingen ærlige digte om døde kvinder af Audre Lorde

Digte og cantos af Ezra Pound

Vej til Shu af Li Po

japanske Nō-spil

The Beatles musik/tekster og musikvideoer

Lena Svedberg (svensk tegner fra slut-tresserne)

På gensyn til sommer,

mange venlige hilsner

underviserne

Mette Zingenberg:

Skrivelærer og forfatter til Min Lille Horror

Andreas Pedersen:
Skrivelærer og forfatter til digtsamlingen Fryden

Hans Otto Jørgensen (som frivillig):
Skrivelærer og forfatter senest til Dead man walking

Udover at være forfattere i egen ret har alle tre undervist sammen på egen hånd og i
forskellige sammenhænge – højskoler, Forfatterskolen, forlaget Gladiator.