DATO

28. december 2021 – 2. januar 2022

PRISER

4500 kr. pr. uge
(Inkl. kost, logi og undervisning)
(Tillæg enkeltværelse: 500 kr.)

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Nytår på slottet

AFLYST

Læn dig tilbage, slip tøjlerne, bliv inspireret og mærk året, der gik på Jyderup Højskoles nytårskursus.

Du kommer til at tilbringe årets sidste dage på et smukt slot i naturskønne omgivelser med skov og sø lige i baghaven. Her vil du blive beriget med højskoleånd, sang, dejlig mad, gode samtaler og fælleskab.

Vi undersøger, hvad nytåret egentlig betyder for os; for hvorfor tillægger vi årsskiftet så stor en værdi? Og hvad er det ved nytåret, der gør, at vi sætter nye mål for os selv år efter år – de såkaldte nytårsforsæt?

Vi introducerer jer for begrebet levedygtighed. Vi skal tale om, hvordan vi kan give vores hjerner og kroppe de bedste betingelser for både at udfolde og restituere sig selv i dagligdagen derhjemme. Det gør vi gennem levende samtaler, workshops indenfor håndværk og musik samt flere fagfolks foredrag. Vi synger os glade og holder samtalesaloner om det levedygtige liv. Vi tyvstarter og mærker det hele på egen krop inden nytåret, så vi med god samvittighed kan springe ind i det nye år sammen.

Du bliver en del af en højskolepremiere, hvor Anette Prehn går på opdagelse i Jeppe Aakjærs breve, foredrag og erindringer. Anette udgav i efteråret bogen På gådejat efter Jeppe Aakjærs usungne sange, som fik fem hjerter i Politiken. På nytårskurset lytter vi til og synger et udvalg af sangene sammen med Anette og pianist Kristian Bisgaard med særligt fokus på det naturlyriske, som kan styrke vores levedygtighed.

Herudover skal vi spise godt og sundt. Vi skal ud og gå i skoven, høre en smuk meditativ koncert ved Kaleiido, som er nomineret til Danish Music Awards i kategorien “Årets nye jazznavn”, og så skal vi naturligvis overvære Statsministeren nytårstale den 1. januar.

Velkommen til Jyderup højskole.

Genbrugsdesign

I genbrugets navn skal vi arbejde med papir fra aviser, magaziner og gaveindpakning og andre ikke-jomfruelige kilder. Der skal foldes, flettes, rulles, bindes, krølles, strimles og klippes så konfettien flyver. Med papir, lim og blæk undersøger vi materialets formmæssige udtryksmuligheder. Vi skal designe brugsgenstande så som kurve, bordskånere og skåle og/eller skabe skulpturelle objekter, der kan pynte på reolen, hænge fra loft og des lige.

Underviser – Jeppe Worning

Jeppe Worning er uddannet beklædningsdesigner i 2007 på Danmarks Designskole. Han har i en længere årrække arbejdet freelance som kostumedesigner og -skrædder på diverse danse- og teaterforestillinger, turnerende performanceteater og videoinstallationer samt produceret og lavet kostumer til en dansefilm. Sideløbende har han været underviser på Den Skandinaviske Designhøjskole, og underviser for tiden på Det Lille Jordbrug på Jyderup højskole. Hans kunstneriske virke er ofte gennemsyret af en eksperimenterende tilgang til krop, grafik og en grundig bearbejdning af materialer. Jeppe er desuden uddannet som gartner og har specialiseret sig i regenerativt landbrug med fokus på blomster og grøntsager.

Naturens Klang

Ved at optage lyde fra naturen og genbruge dem i egne musik kompositioner kommer vi til at skabe fokus på den altomsluttende lyd vi er omgivet af. Vinden i træerne, lyden af fodtrin i sneen som knaser og bølgerne fra Skarresø som har sin egen rytme alt efter vejret. Vi vil opdage at vores måde at lytte på kan ændre sig ved små musikalske øvelser. Igennem de tre workshops vil der også blive arbejdet med det repetitive i musikken og hvordan simple gentagelser kan have en næsten transcenderende effekt. Der vil med andre ord blive lagt op til nogle kreative dage i musikkens tegn og alle niveauer er velkomne.

Underviser – Anna Roemer

Anna er musiker og komponist uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium, har studeret komposition hos David Braid i Toronto, Canada og modtaget undervisning af Lionel Loueke.
Anna spiller med en lang række etablerede og upcoming musikere og bands, såsom Asger Techau fra Kashmir, IDA KUDO, AyOwA og hun har optrådt på et utal af scener. I 2019 har hun blandt andet spillet på SPOT Festival og med IDA KUDO som opvarming til selveste Sting ude i Europa. Hun har også medvirket og skrevet musik til forestillingen I skovens dybe stille ro, produceret af Leiv Arne Kjøllmoen.

Anna underviser i sammenspil på Musiklinjen og i valgfaget sammenspil.

Kursusleder og foredragsholder – Forstander Gert Møller Jensen

Gert er tiltrådt som forstander den 1. maj 2021 og har det øverste ansvar for Jyderup Højskole. Gert er bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet og er i skrivende stund i gang med at sin kandidat i Visuel Antropologi. Gert har arbejdet med unge mennesker i mange forskellige sammenhænge blandt andet i huskunstnerforløb i hans eget projektteater, som daglig leder i C:NTACT Fonden, udvalgskoordinator i AFS Interkultur og senest som koordinator på Holbæk Drama College. Derudover har Gert arbejdet som proces- og organisationskonsulent og har mere end 20 års ledelseserfaring. Gert er optaget af, hvordan vi møder hinanden som mennesker, og hvordan vi etablerer gode og gensidigt konstruktive møder, som kan berige os som individer og samfundet som helhed.