FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

Fri kunst

Fri kunst på Jyderup Højskole er et ambitiøst lille hold, hvor der er god tid til den enkelte elev og rig mulighed for sparring med læreren. Der er fokus på det selvstændige projekt og at følge det helt til dørs.
Dit æstetiske udtryk bliver taget seriøst, og alles mening er vigtig. Det skal føles trygt, når du deler dine tanker og idéer, både de store og små. Målet er, at få dig til at tage chancer med ro i maven og uden at frygte resultatet. Du er her for at udvikle dig, og som bekendt lærer vi bedst af vores ‘fejl’.
Vi skal tale om den moderne (for det meste vestlige) samtidskunst og den historiske kunst, og vi skal besøge og have besøg af billedkunstnere, i deres værksteder, udstillinger, i København og provinsen.
Som regel arrangerer vi gruppearbejde på tværs af de andre kreative linjer, musik og skriveholdet, som en del af undervisningen. Det er vores erfaring, at det udvider rammerne for den kreative proces. Og så er det også socialt stimulerende.

Kunstakademierne
Du har rig mulighed for at forberede og sparre med læren om din ansøgning til kunstakademierne. Der er stor fleksibilitet i forhold til den enkeltes behov, selvom undervisningen ikke retter sig efter kunstakademiernes ansøgningsfrister.
Det er nemlig vigtigt, at du har rum til at arbejde med billedkunst, selvom du ikke ser det som din fremtidige levevej. Billedkunst er en vigtig lære og erfaring, som er stimulerende i alle henseender. Du vil aldrig fortryde at have dykket dybere ind i den verden.

Materialer
På fri kunst gør vi meget ud af at arbejde med materialer fra vores umiddelbare omgivelser. Vi skal huske på, at mennesker er kreative væsner. Det er noget, som vi kan træne og blive bedre til, men som udgangspunkt kan vi alle arbejde kunstnerisk. Det er en grundtanke, som vægter tungt på Billedkunstholdet.
Når det er sagt har vi basale materialer på skolen, og der er en XL-byg i Jyderup, hvor du kan købe materialer, eller medbringe hjemmefra, hvis du har særlige ønsker.

Der er ingen forventninger til, at du har arbejdet med billedkunst før. Du skal bare være interesseret i at blive udfordret, holde dig nysgerrig og tage del i vores kreative fællesskab.

Gæsteunderviser:
Mathias Sæderup

Mathias Sæderup (f. 1984) er billedkunstner, musiker og billedkunstformidler. Han er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Det Kgl. Kunstakademi. Sæderup arbejder formelt og konceptuelt med tegning, video, tekst og mange ander medier. En stor del af hans praksis tager udgangspunkt i landskabsobservationer, feltarbejde og indsamling af materiale fra vores fælles virkelighed. Videomateriale, fotografier og noter indgår i udførelsen af semididaktiske formater, som leger med de logikker, vores samfund er rundet af. Sæderups arbejde handler for en stor del om det (form)sprog, vi benytter for at oversætte en erfaring, og om hvordan det sprog igen former den verden, vi erfarer.

Gæsteunderviser:
Nanna Abell
Nanna Abell (f. 1985) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hendes skulpturelle arbejde spænder materialemæssigt vidt – fra fundne billeder og objekter til duft. Værkerne er ofte sammensat af elementer på tværs af kategorier. Skulpturerne er ikke struktureret omkring indhold eller substans, men omkring vores infiltration i genstandene, deres form og fysikalitet, forskydninger, forbindelser, forståelses-blokader eller begær, hertil tøjlesløse strømme af tegn og en appel til vores fimrehår. Det er skulpturer, hvor stoflighed og overflade – tingenes materielle beskaffenhed – stiller sig (og vores kroppe) i vejen for tegnmæssig klarhed og hurtig betydningsmæssig aflæsning.

Nanna Abells arbejde er blevet vist i adskillige udstillinger, gallerier og museer, herunder ARKEN, Aros, SALTS (CH), Wiesen Kunstverein (DE). Nanna Abell er bl.a. offentligt repræsenteret i Horsens Kunstmuseums samling, i Statens Kunstfond samling og Ny Carlsbergfondens samling.

Gæsteunderviser:
Zven Balslev

Serigrafien bruges også i høj grad som kunstnerisk unika -tryk eller som malerisk greb. Kendte malere som Warhol og Rauschenberg har gjort det til deres varemærke. Serigrafi-workshoppen er en introduktion til mediet, og du lærer at trykke med mindst to farver, inklusiv alt hvad det indebærer af (mis) pasninger, og overraskende overlap af farver og papir.

Serigrafi er en alsidig trykteknik, der tillader en malerisk virkning og en kvalitativ/eksklusiv udtryksform med få virkemidler. Processen er forholdsvis simpel, beslægtet med stencil men med mulighed for langt flere detaljer og holdbarhed. Teknikken bliver som regel brugt til industrielt fremstillet serier af ensartede tryk -hvoraf navnet. Et serigrafi-trykt objekt adskiller sig med længder fra andre typer print i farvemætheden.

Zven Balslev er uddannet i maleri og grafk fra kunstakademiet i København i 2006. Balslev har udstillet aktivt i ind- og udland og er desuden repræsenteret på Kobberstikssamlingen Statens Museum for Kunst. Han bor og arbejder i København.

Underviser:
Billie Maya Johansen

Billie Maya er en erfaren kunstner og bor og arbejder i København. Hun arbejder med film, installation, objekter og grafik. Hun drives af sin interesse for sammenhængen mellem det sociale og det politiske og for fænomener fra vores tid og liv, med en god portion underspillet humor oveni. Som leder af kunstlinjen ser hun sig selv som en vejleder i højere grad end underviser, og vil være lydhør i forhold til ønsker i en særlig retning.

Med Billie Maya som lærer kan eleverne forvente et seriøst modspil, når de skal udvikle og træne deres kreative og abstrakte tænkning. Det drejer sig om at lukke lidt af, for de mange 1000 muligheder vi har i dag og i stedet kigge indad og finde det skabende og legende i sig selv.

Hun har en Bachelor of Fine Arts fra Det fynske Kunstakademi og en Master of Fine Arts fra Staatliche  Hochschule für Bildende Künste, Staedelschule, i Frankfurt am Main. Hun har desuden studeret tidsbaserede medier på Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. Hendes værker er blevet vist på Museum für Moderne Kunst i Frankfurt am Main, Brandts Klædefabrik og Janusbygningen – Vestjyllands kunstmuseum. Derudover har hun blandt andet været kurator på gruppeudstillingen Transformationer i Odense og censor i bachelor-optagelsesudvalget på kunstakademiets billedkunstskoler i 2019.

Næste opstart

Efterår 2021

18 uger – 15. aug. – 18. dec. 2021

Forår 2022

24 uger – 9. jan. – 25. juni 2022
12 uger – 9. jan – 2. april 2022
12 uger – 3. april – 25. juni 2022

Efterår 2022

19 uger – 10. aug. – 20. dec. 2022

Tilmeld dig Fri Kunst her

Læs mere om opstart og priser her