SE UGESKEMA

KUNST PÅ JYDERUP HØJSKOLE

Kunst og samtidskunst

På kunstlinjen kommer du til at arbejde fokuseret med din individuelle praksis. Vi skal fordybe os i billedkunst og kigge på kunstnerne bag værkerne. Vi har fokus på fællesskab, gruppedynamik og ikke mindst på at træne abstrakt tænkning.

Du vil blive introduceret for markante billedkunstnere fra ind- og udland samt vigtige tekster, der har inspireret billedkunstnere gennem tiden. Du kommer også til selv at bidrage til undervisningen i form af åbne fredagsoplæg, hvor du selv vælger dit emne. Vi skal eksperimentere, udveksle erfaring og lade os inspirere af hinanden.

Højskolefællesskabet er en unik ramme til at udforske de muligheder, der opstår, når man indgår i samarbejder med hinanden. Derfor vil der, i kontrast til samtidens individcentrerede fokus, lægges vægt på gruppe- og samarbejde.

På kunstlinjen skal vi ud og se udstillinger rundt om i Danmark med særligt fokus på kunstnerdrevede udstillingssteder. I løbet af semesteret skal vi desuden se mere indgående på andre kunstgrupper, og på hvordan de arbejder. Hvis det er muligt, indgår vi samarbejder på tværs af faglinjerne på skolen, fx med musik eller forfatterlinjen.

Materialer

Som udgangspunkt udbyder skolen ikke materialer, du er velkommen til at tage dine egne materialer med. I nogle tilfælde køber skolen materialer til workshops, hvor du kan vælge at købe af dem, eller bruge dine egne.

UNDERVISER: BILLIE MAYA JOHANSEN

Billie Maya er en erfaren kunstner og bor og arbejder i København. Hun arbejder med film, installation, objekter og grafik. Hun drives af sin interesse for sammenhængen mellem det sociale og det politiske og for fænomener fra vores tid og liv, med en god portion underspillet humor oveni. Som leder af kunstlinjen ser hun sig selv som en vejleder i højere grad end underviser, og vil være lydhør i forhold til ønsker i en særlig retning.

Med Billie Maya som lærer kan eleverne forvente et seriøst modspil, når de skal udvikle og træne deres kreative og abstrakte tænkning. Det drejer sig om at lukke lidt af, for de mange 1000 muligheder vi har i dag og i stedet kigge indad og finde det skabende og legende i sig selv.

Hun har en Bachelor of Fine Arts fra Det fynske Kunstakademi og en Master of Fine Arts fra Staatliche  Hochschule für Bildende Künste, Staedelschule, i Frankfurt am Main. Hun har desuden studeret tidsbaserede medier på Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. Hendes værker er blevet vist på Museum für Moderne Kunst i Frankfurt am Main, Brandts Klædefabrik og Janusbygningen – Vestjyllands kunstmuseum. Derudover har hun blandt andet været kurator på gruppeudstillingen Transformationer i Odense og censor i bachelor-optagelsesudvalget på kunstakademiets billedkunstskoler i 2019.

HVAD SIGER DE TIDLIGERE ELEVER?
Eric Steiger

“What I got from Jyderup Højskole, and the art class, was total freedom to do what I liked. The only boundary to that freedom was the discipline that I discovered I had to enforce on myself if I was going to be successful with my artwork. Also, I was exposed to many different ways of working that never would have occured to me had I not been at the school, which greatly opened up my own practice. And last, but not least, Anders Reventlov gave me the kick in the ass I needed to move forward.”

Eric SteigerElev på kunst 2016
Preben Højer

“Kunstlinjen har givet mig en bred forståelse for kunst og fået mig til at tænke over det jeg laver, hvorfor jeg laver det, samt hvad der giver mening for mig at lave. Derudover har jeg fået en bedre forståelse for kunst og andre kunstnere både danske og internationale, og gennem mange gode samtaler og dialoger fået sat ord på hvorfor de gør som de gør. Alt i alt har det givet mig blod på tanden, fornyet lyst til at lave kreative ting, og gjort det muligt nu at leve af min hobby!”

Preben HøjerElev på kunst 2016