FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

KUNST PÅ JYDERUP HØJSKOLE

Kunst og samtidskunst

På kunstlinjen kommer du til at arbejde fokuseret med din individuelle praksis. Vi skal fordybe os i billedkunst og kigge på kunstnerne bag værkerne. Vi har fokus på fællesskab, gruppedynamik og ikke mindst på at træne abstrakt tænkning.

Du vil blive introduceret for markante billedkunstnere fra ind- og udland samt vigtige tekster, der har inspireret billedkunstnere gennem tiden. Du kommer også til selv at bidrage til undervisningen i form af åbne fredagsoplæg, hvor du selv vælger dit emne. Vi skal eksperimentere, udveksle erfaring og lade os inspirere af hinanden.

Højskolefællesskabet er en unik ramme til at udforske de muligheder, der opstår, når man indgår i samarbejder med hinanden. Derfor vil der, i kontrast til samtidens individcentrerede fokus, lægges vægt på gruppe- og samarbejde.

På kunstlinjen skal vi ud og se udstillinger rundt om i Danmark med særligt fokus på kunstnerdrevede udstillingssteder. I løbet af semesteret skal vi desuden se mere indgående på andre kunstgrupper, og på hvordan de arbejder. Hvis det er muligt, indgår vi samarbejder på tværs af faglinjerne på skolen, fx med musik eller forfatterlinjen.

Materialer

Hvis du ønsker særlige materialer må du selv medbringe dem. Vi har det mest basale som papir, kul, maling med mere. Som en del af den kreative udvikling hos billedkunstholdet, fokuserer vi på de muligheder, som er i vores nære omgivelser.

GÆSTEUNDERVISER: ANNE-METTE SCHULTZ

To uger i februar er Anne-Mette Schultz gæstelærer. Anne-Mette er uddannet billedhugger fra Det Kongelige Kunstakademi i København (2008-14). Hun arbejder med skulptur, kollageteknikker og med stemmen, med særlig interesse for former og sprogets flertydighed.

Hendes arbejde har senest været vist på udstillingerne Herkomst på udstillingsstedet ccc, Helio på Vestjyllands Kunstpavillion og Hamlet på Institut Funder Bakke.
Som en del af sin visuelle praksis skriver hun, blandt andet om, den kvindelige kunstner og  om ulven som karakterer under overskriften Institut for Anvendt Tale. Tekstværkerne er  udgivet på forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten. Senest har hun desuden bidraget med teksten Tidens erotik til udstillingen Myte-figur, myte-figur, som blandt andet handler om kunstnerfiguren, på Kunsthal ved siden af i Svendborg.

GÆSTEUNDERVISER: CHARLOTTE BERGMANN

Også i februar for vi besøg af Charlotte Bergmann i to uger. Charlotter er  uddannet fra Det Kongelige danske Kunstakademi og arbejder med skulptur og performance.
Gennemgående i Charlottes produktion ligger en undersøgelse af identitet og køn, der peger på netop disse størrelser som konstruerede, socialt og kulturelt skabte.
I hendes skulpturelle arbejde tager hun ofte udgangspunkt i helt almindelige materialer og hverdagselementer, som via en bearbejdning gøres funktionsløse og mister deres forankring i en nyttebaseret sammenhæng.

I de seneste år har hun arbejdet med et kunstnerisk alter ego: Sømanden. Sømanden er eventyrlysten, modig og har ofte et stort vindomsust fuldskæg. Som sømand har Charlotte gennemført en to måneder lang performance på øen Tristan da Cunha – den mest afsidesliggende, beboede ø i verden – også kaldet verdens ende. Senest har Sømanden deltaget i performancefestivallen ”Mellemting mellem ting” på Den Frie Udstillingsbygning, 2019 med performancen ”Souvenirs”.

Charlotte arbejder alene og i grupper. I 2004 dannede hun sammen med tre andre billedkunstnere kunstnergruppen Island Life. Sammen arbejder vi installatorisk og skulpturelt med udgangspunkt i udstillingsrummet og med et fællesudgangspunkt i et emne fra kultur- eller kunsthistorien. Vi har sammen udstillet på forskellige kunstmuseer, gallerier og udstillingssteder rundt i landet. Senest med udstillingen MOL på kunstmuseet i Tønder i 2018. Læs mere her.

Læs mere om Charlotte og se billeder her

GÆSTEUNDERVISER: ZVEN BALSLEV

Serigrafien bruges også i høj grad som kunstnerisk unika -tryk eller som malerisk greb. Kendte malere som Warhol og Rauschenberg har gjort det til deres varemærke. Serigrafi-workshoppen er en introduktion til mediet, og du lærer at trykke med mindst to farver, inklusiv alt hvad det indebærer af (mis) pasninger, og overraskende overlap af farver og papir.

Serigrafi er en alsidig trykteknik, der tillader en malerisk virkning og en kvalitativ/eksklusiv udtryksform med få virkemidler. Processen er forholdsvis simpel, beslægtet med stencil men med mulighed for langt flere detaljer og holdbarhed. Teknikken bliver som regel brugt til industrielt fremstillet serier af ensartede tryk -hvoraf navnet. Et serigrafi-trykt objekt adskiller sig med længder fra andre typer print i farvemætheden.

Zven Balslev er uddannet i maleri og grafk fra kunstakademiet i København i 2006. Balslev har udstillet aktivt i ind- og udland og er desuden repræsenteret på Kobberstikssamlingen Statens Museum for Kunst. Han bor og arbejder i København.

UNDERVISER: BILLIE MAYA JOHANSEN

Billie Maya er en erfaren kunstner og bor og arbejder i København. Hun arbejder med film, installation, objekter og grafik. Hun drives af sin interesse for sammenhængen mellem det sociale og det politiske og for fænomener fra vores tid og liv, med en god portion underspillet humor oveni. Som leder af kunstlinjen ser hun sig selv som en vejleder i højere grad end underviser, og vil være lydhør i forhold til ønsker i en særlig retning.

Med Billie Maya som lærer kan eleverne forvente et seriøst modspil, når de skal udvikle og træne deres kreative og abstrakte tænkning. Det drejer sig om at lukke lidt af, for de mange 1000 muligheder vi har i dag og i stedet kigge indad og finde det skabende og legende i sig selv.

Hun har en Bachelor of Fine Arts fra Det fynske Kunstakademi og en Master of Fine Arts fra Staatliche  Hochschule für Bildende Künste, Staedelschule, i Frankfurt am Main. Hun har desuden studeret tidsbaserede medier på Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. Hendes værker er blevet vist på Museum für Moderne Kunst i Frankfurt am Main, Brandts Klædefabrik og Janusbygningen – Vestjyllands kunstmuseum. Derudover har hun blandt andet været kurator på gruppeudstillingen Transformationer i Odense og censor i bachelor-optagelsesudvalget på kunstakademiets billedkunstskoler i 2019.

NÆSTE OPSTART 

Vores langer kurser har følgende opstart i efteråret 2020

19 uger – 9. aug. – 19. dec. 2020
12 uger – 9. aug. – 31. okt. 2020
12 uger – 20. sep. – 19. dec. 2020

Tilmeld dig Kunst her

Læs mere om opstart og priser her