DATOER

Forår 2022

12 uger – 3. april – 25. juni 2022

Efterår 2022

19 uger – 10. aug. – 20. dec. 2022

Tilmeld dig Naturliv her

Læs mere om opstart og priser her

Foråret 2022: Naturliv starter op fra 3. april og forløber i 12 uger. Man er velkommen til at starte op på en anden linje d. 9. januar og senere hoppe på Naturliv, hvis det er det man ønsker.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

Naturliv

Sid ikke inde, når alt håb er ude!

 • Drømmer du om en hverdag under åben himmel og i tættere kontakt med naturens
  rytmer og årstidernes skiften?
  ● Vil du lære, hvordan man kan leve tæt i, af og med naturen – lave bål, sanke, bygge
  bivuak, sove ude og finde vej i al slags vejr og terræn?
  ● Har du mod på at prøve nyt, og har du lyst til at blive udfordret med kajak,
  mountainbike, vandreture og træklatring?
  ● Er du interesseret i at blive certificeret i klatring og kajak?
  ● Og er du nysgerrig på at blive udfordret i dit natursyn og lære af den viden
  oprindelige naturfolk har?

På Naturliv kommer du tæt på naturen. Du lærer at begå dig i det fri og får alle de
færdigheder, der skal til for at du kan klare dig alene og sammen med andre i vildmarken –
og meget mere til!

Sammen på tur

Naturliv handler om at være på tur sammen, hvad enten det er vandreture i de svenske skove, trætopsovernatning, kajakture mellem øerne i skærgården ud for Göteborg, klippeklatring i Seglora eller vinterfjeldsture i de norske fjelde, og alle undervisningsforløb arbejder derfor frem mod en tur, hvor vi skal bruge de færdigheder vi har lært undervejs. Det er også på turene, at vi for en stund kan glemme alt om hverdagens gøremål og tage os tid til at reflektere over de spørgsmål som naturen stiller os, når vi tager os tid til at lytte efter.

Det kræver ingen forudsætninger at være med på Naturliv, men man skal have lyst til at blive udfordret både fysisk og mentalt og være forberedt på, at naturliv er stærkt sammenholdskabende og potentielt vanedannende

Friluftsliv med dybde

Naturliv på Jyderup Højskole er lige dele ud-i-naturen-oplevelser og klassiske friluftsdiscipliner som kajak, klatring, mountainbike, vandring og basal overlevelse. Naturliv er altså en blanding af fordybelse og action, og selvom vi altid er ude i naturen, tager vi den nogle dage med ro, for der er meget at lære af naturen, når man ikke har travlt med at komme fra A til B i sin kajak eller på sin mountainbike.

Naturdannelse er et vigtig begreb på Naturliv, og dækker over det at have et grundlæggende kendskab til forskellige planter og dyr, og at føle sig tryg og fortrolig med og i naturen. Naturdannelse er også at kunne reflektere over sit eget og andres natursyn og sætte det i relation til menneskets syn på naturen gennem skiftende tider, samt have en forståelse for, hvordan forskellige interesser i naturen og landskabet omkring os er med til at forme den natur vi har.

I forsøget på at blive klogere sammen, kommer vi til at møde forskellige folk, der på hver deres måde har naturen tæt inde på livet i deres hverdag. Vi kommer blandt andet til at mødes med unge fra det indfødte Nicaraguanske folk Rama (‘Jaguaren børn’) og den etniske nicaraguanske gruppe Kriolerne, som kæmper deres egen kamp for naturen og for deres ret til at leve, som de altid har gjort – i og af naturen.

Forbundet med årstiderne

På både forårs- og efterårssemestereret kommer vi til at arbejde med kajak, klatring, mountainbike og basis friluftsliv. På begge semestre får du også mulighed for at blive certificeret kajakroer (IPP 2) inden for den internationale IPP-standard, og for at få et sikringsbevis (K1) til klatring. Men hvert semester er også afstemt med årstiden. Det betyder at det primære fokus ligger lidt forskelligt på de to semestre, og de store ture vi arbejder frem imod er forskellige.

Forårssemesteret (april til juni):

Fra april til maj er der primært fokus på klatring og forløbet afsluttes i midten af maj med en klippeklatretur til Seglora i Sverige, hvor vi skal overnatte i shelter ved en lille badesø midt i den smukke, svenske natur. Seglora er det perfekte nybegyndersted med ruter til både de helt grønne og dem der gerne vil udfordre sig selv lidt. Dagene kommer til at stå på
klippeklatring, vandreture i skoven og mad over bål.

Fra slut maj til og med juni ror vi kajak. I lærer alt om sikkerhed, redninger, teknik og turplanlægning, så I er klar til selv at tage på tur, når vi stopper på højskolen. Forløbet afsluttes med en kortere overnatningstur i Sejrøbugten.

Efterårssemestret (august til december): Efterårssemesteret består af tre overordnede forløb som peger frem mod hver deres tur.Fra august til september ror vi kajak og lærer alt om sikkerhed, redninger, teknik og turplanlægning, så vi er klar til at afslutte forløbet i slutningen af september med en 5-dages kajaktur til skærgården nord for Göteborg. På turen fylder vi kajakkerne med alt, hvad vi behøver af mad og udstyr og forlader civilisationen for en stund. Vi kommer til at ro 10-15 km om dagen og slår lejr, når vi finder en ø, vi har lyst til at udforske. Vi kommer til at overnatte helt primitivt med bivuakker eller hængekøjer, og i løbet af dagene kan vi fiske og samle kantareller eller østers, hvis vi får lyst til pifte vores bålmad lidt op.

Fra slut september til slut oktober kommer vi til at arbejde med træklatring. I kommer til at blive fortrolige med højderne og sikringsteknik, og kommer til at lære lidt om klatreteknik. Forløbet afsluttes med en tur i klatrehal og en nat, hvor vi overnatter i hængekøje højt oppe i trætoppene omkring skolen.

Fra november til og med december arbejder vi med basisfriluftsliv, hvor vi lærer at bruge kort og kompas, at finde mad i naturen, tænde ild uden lighter og tændstikker, og alt, hvad der kræves for at kunne tage på tur med overskud – selv i frostvejr! Forløbet afsluttes med en 5-dages vandretur til Sverige i slutningen af november, hvor vi fylder rygsækken med alt vi behøver, og bevæger os dybt ind i de mørke svenske granskove. Vi går omkring 20 km om dagen, og om aftenen laver vi mad over bål, kigger på stjerner og fortæller historier.

Linjefagslærer:

Aske Jokil

Du kan altid kende Aske på hans vandresko, outdoorbukser og krøllede hår. Han er på alle måder et naturmenneske med stor erfaring i at bevæge sig i naturen og diverse seje friluftsaktiviteter – fra overnatning i skovens og parkens store egetræer til at finde hjem i ukendt skov kun med kort og kompas. Naturen er hans legeplads og han brænder for samværet med sine elever og at dele sin viden og begejstring.

Aske er uddannet friluftsvejleder fra Paul Petersens Idrætsinstitut.