DATOER

Efterår 2021

12 uger – 26. september – 18 dec. 2021

Forår 2022

12 uger – 3. april – 25. juni 2022

Efterår 2022

19 uger – 10. aug. – 20. dec. 2022

Tilmeld dig Naturliv her

Læs mere om opstart og priser her

Foråret 2022: Naturliv starter op fra 3. april og forløber i 12 uger. Man er velkommen til at starte op på en anden linje d. 9. januar og senere hoppe på Naturliv, hvis det er det man ønsker.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

Naturliv

Sid ikke inde, når alt håb er ude!

 • Vil du gerne lære, hvordan man kan leve tæt i, af og med naturen – lave bål, jage, fiske, sanke, overnatte ude og finde vej i al slags vejr og terræn?
 • Elsker du at være ude, og vil du gerne have en hverdag med kajak, mountainbike, vandreture og klatring i trækronerne? 
 • Drømmer du om at være mere forbundet til naturen og kunne genkende planter, fuglestemmer, dyrespor, naturens rytmer og mønstre i vejr og årstider?
 • Er du nysgerrig på at lære af den dybe viden, oprindelige naturfolk har verden over, om hvordan vi passer på jorden og sikrer et stabilt klima og høj biodiversitet for kommende generationer?

På Naturliv kommer du tæt på naturen. Du lærer at begå dig i det fri og får alle de færdigheder, der skal til for at kunne klare sig alene i vildmarken – og meget mere til!

Fordybelse og action

Naturliv på Jyderup Højskole er lige dele ud-i-naturen-oplevelser og klassiske friluftsdiscipliner, såsom kajak, kano, klatring, mountatinbike og basal overlevelse. Faget er på den måde en blanding af fordybelse og action, og der er garanti for at få rykket ved både fysiske og mentale grænser.

Naturliv handler om at være på tur, og der vil indgå ture i alle forløb, hvad enten det er vandreture i skoven, kajakture på Isefjorden, kanoture i Tissø eller klatreture op mellem trækronerne i Jyderups skov, og man kan forvente at overnatte ude i løbet af alle forløbene. Også om vinteren.

Det kræver ingen forudsætninger at deltage, men man skal have lyst til at blive udfordret både fysisk og mentalt og være forberedt på, at naturliv er stærkt sammenholdsskabende og potentielt vanedannende.

Sammen i vildmarken

På Naturliv kommer du ud og vandre, ro kajak, klatre i træer, sejle og køre på mountainbike. Du lærer at sanse, sanke og finde vej i skov og vildmark. Du lærer at kende forskel på planter, fuglestemmer og dyrespor. Du lærer at lave ild uden lighter, lave mad over bål og sove i trætoppene. Du får ny viden og nyt syn på naturen. Du møder oprindelige naturfolk fra hele verden, hører deres historier om kampen for naturen og deres liv og får indblik i andre verdenssyn. Du laver naturgenopretningsprojekter, hvor biodiversiteten kan få plads til at brede sig. Du får lejlighed til at møde de mange forskellige folk, der bruger den danske natur – landmænd, jægere, friluftsentusiaster, skovfogeder, fuglekiggere – og får forståelse for, hvordan alle disse interesser balanceres politisk. 

Og måske vigtigst: Du får tiden og roen til at føle dig forbundet med naturen og få ro i sindet over alt det, der sker i vores verden.

Forbundet med årstiderne

Hvert semester med Naturliv er afstemt med den årstid det foregår på. Forårssemestret er kort – fra april til juni, hvor foråret vækker naturen til live igen. Efterårssemesteret er længere – fra august til december – og giver god tid til at afprøve en masse forskellige måder at være i naturen på. Som udgangspunkt er vi ude hver dag. Og vi får besøg eller tager selv ud på tur og møder natur- og friluftsentusiaster, aktivister og politiske meningsdannere, der hjælper os med at forstå naturens kompleksitet og rigdom, så vi bedst muligt både kan være i den – og tage vare på den.

Eksempler på ture og besøg:
 • Tur med naturvejleder med undervisning i at nøgle arter og lave biodiversitetstjek.
 • Kajaktur over bugten til Nekselø med overnatning i det fri.
 • Sanketure i skoven med naturvejleder, der alt efter årstiden guider i hvad vi kan sanke, fx svampe, urter, bær og rødder.
 • Overlevelsestur i skoven med shelter-overnatning.
 • På jagt med lokale jægere i skovene omkring skolen.
 • På fisketur med fiskere på Sejerø.
 • Virtuelle møder med Oprindelige folk fra regnskoven
Linjefagslærer:

Aske Jokil

Du kan altid kende Aske på hans vandresko, outdoorbukser og krøllede hår. Han er på alle måder et naturmenneske med stor erfaring i at bevæge sig i naturen og diverse seje friluftsaktiviteter – fra overnatning i skovens og parkens store egetræer til at finde hjem i ukendt skov kun med kort og kompas. Naturen er hans legeplads og han brænder for samværet med sine elever og at dele sin viden og begejstring.

Aske er uddannet friluftsvejleder fra Paul Petersens Idrætsinstitut.