SE UGESKEMA

SKRIVEHOLDET

Hvis du vil i gang med at skrive, eller vil blive bedre til det, er Skriveholdet på Jyderup Højskole noget for dig. Vi er et lille og ambitiøst hold, hvor der er god tid til hver enkelt elev. Din stemme kommer ikke til at drukne i mængden, og hvis du ønsker at engagere dig i litteraturen, kan du her få alt det modspil, du har brug for.
Skriveholdet er et kursus med fællesskab, hvor du kan finde inspiration, og hvor det skal føles trygt at afprøve ideer og vise tekster frem for hinanden.

Vi kommer til at læse litteratur sammen fra alle tider og fra alle dele af verden. Vi skal ind og se, hvad der får det til at fungere, og hvad vi kan lære af de andre forfattere. Man bliver aldrig god til at skrive, hvis man ikke interesserer sig for, hvad andre skriver. At læse i fællesskab er den bedste måde at komme i gang.
Du vil blive udfordret med skriveøvelser, der kan styrke stemmen og give en fornemmelse af, hvor stort dit litterære register egentlig er. Målet er at gøre dig frygtløs overfor den blanke side og bevidst om dine egne mål og evner.
Men det vigtigste er at finde frem til, hvad du selv vil skrive, og give dig tid og støtte til at få det ført ud i livet. Du skal arbejde på at få lavet et værk færdigt her – ikke bare skitser eller noter til et – så du har et solidt udgangspunkt at skrive ud fra senere hen, og så du kender hele processen fra idé til færdig tekst.

Den faste lærer på Skriveholdet er Harald Voetmann, som både har udgivet romaner, noveller og digte, er blevet oversat til flere sprog og har modtaget adskillige priser. Undervejs vil der også være besøg af gæstelærere, som er etablerede forfattere.
Blandt de forfattere, vi har haft som gæster, er Ursula Andkjær Olsen, Amalie Smith og Claus Handberg Christensen.
Vi tager på udflugter til litterære arrangementer rundt om i landet, f.eks. oplæsninger, debatmøder og litteraturfestivaler for at blive præsenteret for så mange forfattere som muligt. Du vil undervejs også få mange muligheder for at afprøve dine egne tekster foran et publikum, både på højskolen og andre steder.

UNDERVISNINGSLOKALERNE:

Skriveholdet har hjemme midt i Jyderup by, i et hus fem minutters gang fra højskolen. Fordelen er, at her er ro og ingen distraktioner. Alle elever på holdet får nøgle til huset og har mulighed for at benytte det, når som helst de måtte trænge til at arbejde koncentreret og uforstyrret. I huset er der også et mindre bibliotek med god skønlitteratur.

KREATIVT MILJØ

Som elev på Jyderup Højskoles skrivehold bliver du en del af et kreativt miljø, da skolen rummer flere andre kreative linjer. I løbet af semestret får du mulighed for at prøve kræfter med de andre linjer eller udfordre dig selv på helt nye områder i et valgfag. Vi arrangerer også tværfaglige samarbejdsprojekter med skolens andre linjer. Du vil desuden indgå i højskolens daglige liv, som udover skriveholdet er morgensang, debatter, foredrag og koncerter.

UNDERVISER – Harald Voetmann

Harald Voetmann er uddannet på Forfatterskolen 1997-99 og tog en grunduddannelse i latin på Københavns Universitet. Han har siden 2000 udgivet både romaner, noveller og digte, samt oversættelser af romersk litteratur. Han har modtaget Kritikerprisen, Otto Gelsted-prisen og Schade-prisen, samt været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Politikens og Weekendavisens litteraturpriser og fire gange til Montanas Litteraturpris. Hans roman Vågen er udkommet på flere sprog.