SE UGESKEMA

SKRIVELINJEN

På Skrivelinjen er vi et lille, ambitiøst hold, hvor der er god tid til den enkelte elev. Det er for dig, der gerne vil i gang med den roman, du længe har gået og brygget på, og det er for dig, der allerede skriver digte. Du kommer ikke til at skrive til skrivebordsbordskuffen: Vi læser i fællesskab, hvor du trygt kan afprøve ideer, få inspiration og få en følelse af, hvordan det føles at vise tekster frem.

Der er mange fordele ved at være på en mindre højskole og et mindre hold, hvis man ønsker at få kunstnerisk udbytte af sit ophold. Her er en mulighed for at få skrevet med ro, fokus og kritisk modspil, og din stemme vil ikke drukne i mængden. Vi har skabt en form, hvor man i løbet af semesteret vil få mulighed for at møde en hel række – vidt forskellige – etablerede og aktuelle forfattere.

Vi kommer til at læse litteratur sammen fra alle tider og fra alle dele af verden. Vi skal ind og se, hvad der får det til at fungere, og hvad vi kan lære af de andre forfattere. Man bliver aldrig god til at skrive, hvis man ikke interesserer sig for, hvad andre skriver. At læse i fællesskab er den bedste måde at komme i gang.

Du vil blive udfordret med skriveøvelser, der kan styrke stemmen og give en fornemmelse af, hvor stort dit litterære register egentlig er. Målet er at gøre dig frygtløs over for den blanke side og bevidst om dine egne mål og evner.

Men det vigtigste er at finde frem til, hvad du selv vil skrive, og give dig tid og støtte til at få det ført ud i livet. Du skal arbejde på at få lavet et værk færdigt her – ikke bare skitser eller noter til et – så du har et solidt udgangspunkt at skrive ud fra senere hen, og så du kender hele processen fra idé til færdig tekst.

Den faste lærer på Skrivelinjen er Harald Voetmann, som både har udgivet romaner, noveller og digte, er blevet oversat til flere sprog og har modtaget adskillige priser. Men hver fjerde uge vil en gæstelærer tage over, så man undervejs når at lære mange forskellige forfattere at kende og får mulighed for at få læst sine tekster af dem. Der vil også være oplæsningsaftener med forfattere udefra. Blandt de forfattere, vi har haft som gæster, er:

Naja Marie Aidt
Christina Hesselholdt
Thomas Boberg
Ursula Andkjær Olsen
Claus Handberg Christensen
Hanne Højgaard Viemose

Vi tager på udflugter til litterære arrangementer rundt om i landet, f.eks. oplæsninger, debatmøder og litteraturfestivaler. Du vil undervejs også få mange muligheder for at afprøve dine egne tekster foran et publikum.

Som elev på Jyderup Højskoles skrivelinjen bliver du en del af et kreativt miljø, da skolen rummer flere andre kreative linjer. Vi har tradition for at lave samarbejder mellem Skrivelinjen, Billedkunst og Musiklinjen.

FAST UNDERVISER – Harald Voetmann

Harald Voetmann er uddannet på Forfatterskolen 1997-99 og tog en grunduddannelse i latin på Københavns Universitet. Han har siden 2000 udgivet både romaner, noveller og digte, samt oversættelser af romersk litteratur. Han har modtaget Kritikerprisen, Otto Gelsted-prisen og Schade-prisen, samt været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Politikens og Weekendavisens litteraturpriser og fire gange til Montanas Litteraturpris. Hans roman Vågen er udkommet på flere sprog og hans tre historiske romaner vil udkomme i USA fra 2021.

GÆSTELÆRERE

De fire gæstelærere har hver en hel uges undervisning på skriveholdet, så man kan nå at lære dem at kende og de kan komme i dybden med deres undervisning. For efterårssemesteret 2020 er gæstelærerne:

Rakel Haslund Gjerrild

Rakel Haslund-Gjerrild debuterede med novellesamlingen “Øer” i 2016. I 2020 udgav hun den postapokalyptiske roman “Alle himlens fugle” som fik en forrygende modtagelse. Hun er bachelor i Litteraturvidenskab og har en kandidatgrad i Kina-studier. Ved siden af sit skønlitterære forfatterskab oversætter hun kinesisk litteratur og har skrevet essays om sine rejser i Kina.

Ida Holmegaard

Ida Holmegaard er både romanforfatter og essayist. Ida debuterede 2015 med “Emma Emma” og fik sit egentlige gennembrud med “Graceland” i 2017. Begge er realistiske romaner skrevet med præcision, musikalitet og indføling. I 2020 udgav hen “Look” som er et essay med udgangspunkt i beklædning og kønsidentitet. Information skrev: “ekstatisk og klart … en vidunderlig bog.”

Claus Handberg Christensen

Claus Handberg Christensen er digter og sangskriver. Han debuterede i 2001 med “320 pund” og har udgivet en håndfuld digtsamlinger siden da og tre LPer. Han har stor erfaring med at undervise i skrivning, også som arrangør af skriveworkshops for socialt udsatte. Det har bl.a. resulteret i bogen “At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme” med tekster skrevet af hjemløse i Danmark.

Glenn Christian

Glenn Christian er digter og har siden 2008 udgivet 14 bøger på både store og små forlag. Hans digte rummer vidt forskellige stemmer og udsigelsespositioner. Der er højt til loftet og ikke berøringsangst overfor noget emne. Bøgerne er i dialog med både anden litteratur, kunst, filosofi og konkret politisk virkelighed. Ved siden af forfatterskabet er Glenn en erfaren skrivelærer og underviser på bl.a. Københavns Kunstskole.

NÆSTE OPSTART

Vores langer kurser har følgende opstart i efteråret 2020

19 uger – 9. aug. – 19. dec. 2020
12 uger – 9. aug. – 31. okt. 2020