PRISER

Almindelig elev
–  1400 kr. pr. uge
(Inkl. kost, logi og undervisning)

Dagselev
– 1000 kr. pr. uge
(Inkl. kost og undervisning)

Tilmeldingsgebyr: 950,-

FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA 2016

 Vil du på højskole?
Nyt 7-ugers forløb på GLADIATORS FORFATTERSKOLE
på Jyderup Højskole

Forlaget Gladiators Forfatterskole tilbyder sammen med Jyderup Højskole
et syv-ugers forløb fra d. 29. oktober – 16. december 2017

Du kommer til at blive en del af det hold, der allerede er i gang med forløbet. De syv uger udgør et samlet forløb med et nyt tema hver uge, som gør det let at springe ind og deltage aktivt fra starten. Vi kommer vidt omkring og skal arbejde med elementer som genreblandinger, realismen vredet af led, idyl og mørke, politisk indhold i litteraturen, indre tilstande over for ydre rum, Twin Peaks, performance og lyd.

I løbet af de syv uger får du undervisning af erfarne og dygtige undervisere og forfattere. Holdet køres på skift af Mette Zingenberg og Ida Marie Hede. Holdet får derudover besøg af redaktør på Gladiator Jakob Sandvad, forfatterne Jakob Skyggebjerg og Andreas Pedersen, talentskolen for unge, samt en billedkunstner, der vil lave et forløb om tekst og performance, og så skal vi en tur på Bogforum med Gladiator.

Alle litterære udgangspunkter er velkomne, og det er underordnet om du først lige har opdaget at det kribler i fingrene eller har skrevet længe og har et par romaner liggende i skuffen: Det vigtigste er at du holder af skrive og ønsker at blive bedre.

HVAD LÆRER MAN PÅ GLADIATORS FORFATTERSKOLE?

Linjens undervisere og de andre forfatterelever vil hjælpe dig med at udvikle din egen personlige stemme ved blandt andet at gøre dig til en bedre læser. På den måde bliver du i stand til at gennemskue om din tekst afspejler det du i virkeligheden forsøger at fortælle. Tekstkritik er derfor vigtig. Du skal være klar på udfordringen og tage dine tekster frem i lyset og stå bag det du har skrevet. Til det skaber vi sammen et trygt rum, hvor alle kan deltage aktivt i den fælles samtale.

Tekstlæsningen består af lærerstyrede diskussioner og samtaler på holdet om den enkelte tekst. Det er vigtigt at få kritik. På den måde bliver man bevidst om forholdet (og nogle gange misforholdet) mellem den tekst man gerne vil skrive og den tekst man rent faktisk har skrevet. Bevidstgørelse er nøglen til at blive en bedre forfatter: hvad står der rent faktisk her og hvordan adskiller jeg det fra mine tanker som ligger bagved eller før eller efter skriften. Vi tror på at den gode tekst, den gode bog, skal ville sin læser noget. Den skal udspringe af en anfægtelse og den skal skabe noget der er større end det der kunne være formidlet i en kronik. Eller med andre ord: formen betyder noget. Det at genkende form gør én til en bedre læser såvel som en bedre forfatter.

Vi kommer til at tale om genre, handling, stoforganisering, fortællesynsvinkel, billeddannelse, ordvalg og rytme – for prosaens vedkommende i den enkelte sætning, og for digtet i verslinjen. Vi kommer til at se på, om skriften hvirvler nyt stof op og indoptager det, eller om den i stedet skærer stof væk. Udfoldes teksten som plamager inde fra sætningen, eller skrives der til i form af tilføjende sætninger? Vi kommer til at tale om, hvor de enkelte tekster er på vej hen, leder de stadig efter en form, har de karakter af novelle, essay, digt, optegnelse, fragment, og kan man tænke teksten i et længere forløb, som på sigt kunne blive til roman, novellesamling, digtsamling etc. Og hvad skal der arbejdes med, for at det kan lykkes.

Struktur for de syv uger:

Vi har undervisning hele mandag og tirsdag samt fredag formiddag. Èn gang om ugen har vi længere tekstlæsninger med de to faste lærere, Mette Zingenberg og Ida Marie Hede. De øvrige dage arbejder vi tematisk og undersøger en vinkel på litteraturen, både gennem læsning af såkaldt eksemplariske tekster fra hele litteraturhistorien – tekster som er færdige, som har fundet en form, som vi kan genkende og lade os inspirere af – og gennem skriveøvelser, hvor vi afprøver og lader os inspirere af nye metoder og litterære greb. Her læser vi også op for hinanden og giver kritik. I forbindelse med temaet vil vi se på, hvordan litteraturen har forbindelse til andre kunstarter, som film, billedkunst og musik, for den findes nemlig ikke alene i sit eget kredsløb, men rækker ud i verden.

Ugeplan:

Uge 44:

Ankomst mandag eftermiddag. Ida Marie Hede og holdets elever tager imod og vi lærer hinanden lidt at kende. Undervisningen begynder tirsdag, hvor vi arbejder med temaet inde / ude i litteraturen. Vi undersøger indre tilstande og landskaber i modsætning til ydre konkrete rum. Vi får besøg af en gæstelæer, digteren Andreas Pedersen, og skal bl.a. læse Clarice Lisperctors ‘Nær det Vilde Hjerte’.  Tekstlæsninger med holdets faste lærere fredag.

Uge 45:

Mandag og tirsdag har vi workshop omkring oplæsning, stemme og krop med Ida Marie Hede og en gæstelærer, der er billedkunstner og performer med interesse i tekst. Holdets elever vil blive udfordret til og støttet i at bruge egne og andres tekster og tænke over og afprøve, hvordan de kan iscenesættes, læses op og opleves på nye måder. Der er mulighed for at arbejde på mange niveauer, samt at arbejde med både indtalt lyd, stemme og krop.

Arrangementer:

Fredag skal hele holdet til Bogforum i Bella Center og læse op af egne tekster på Gladiators scene.

Uge 46:

Vi undersøger, hvordan litteraturen kan arbejde med viden: Fx politiske og kulturelle emner. Hvordan kan man bruge research i en tekst, så teksten ikke bliver et stillads for denne viden, men viden bliver en tekstur i teksten? Vi ser nærmere på niveauer, kontraster og temperament gennem læsninger af Gertrude Stein, Juliana Spahr og Claudia Rankine. Vi laver skriveøvelser samt et lille samarbejde med højskolens danskhold, hvor vi gennem interviews skal genskrive fortællinger fra andre kulturer. Tekstlæsninger med holdets faste lærere fredag.

Uge 47: Tema om Twin Peaks #1.

Med udgangspunkt i den legendariske serie skal vi se nærmere på en række æstetiske greb inspireret af David Lynch, Hitchcock, Maya Deren og Edgar Allan Poe. Vi undersøger genre-blandinger som f.eks. komedie/ungdom/horror, billedsekvenser uden endemål, kontraster mellem idyl og mørke. Vi arbejder med at lave et persongalleri som et forstudie til en tekst. Vi kigger også på hvordan man skaber suspense ved at ‘vride’ realismen af led.

Arrangementer:

Torsdag aften får vi besøg af forfatter Jakob Skyggebjerg, der læser op for hele højskolen og fredag er han gæstelærer sammen med de faste undervisere, hvor vi har tekstlæsninger.

Fra torsdag til søndag har højskolen desuden besøg af FGK, forfatter-talentskolen for unge, ledet af forfatterne Martin Glaz Serup og Pablo Llambias, og i weekenden er der mulighed for at sidde med til deres undervisning og læse op sammen med de unge forfatterspirer til et arrangement på højskolen.

Uge 48 Vi fortsætter temaet om Twin Peaks fra sidste uge og bygger videre på de forskellige elementer som genreblandinger, kitsch, surrealisme, plot og ‘anti-plot’. Tekstlæsninger med holdets faste lærere fredag.

Uge 49: Vi får besøg af gæstelærer Jakob Sandvad, som til daglig er redaktør på Gladiator. Jakob vil gå i dybden med at læse og redigere hele holdets tekster, samt fortælle om sit arbejde som redaktør.

Uge 50: Afsluttende uge. Mette Zingenberg og Ida Marie Hede laver tekstlæsning med holdets færdige tekster. Vi bruger tid på at øve os til en oplæsning for hele skolen sidst på ugen, hvor der også vil være afslutning, fest og visninger af de andre linjers arbejde.

UNDERVISNINGSLOKALERNE

Undervisningen foregår i det gamle smukke slot Lerchehuset med en fantastisk udsigt til Skarresøen kun ca. fem minutters gang fra højskolens centrale bygning. Her findes både et undervisningslokale og en opholdsstue med god plads, så der er rig mulighed for at sætte sig ned og skrive i fred og ro. Vi har et lille, men voksende bibliotek med bl.a. Forlaget Gladiators udgivelser.

KREATIVT MILJØ

Som elev på Jyderup Højskole bliver du en del af et kreativt miljø, da skolen rummer flere andre kreative linjer, som du også får mulighed for at prøve kræfter med i de mange valgfag du kan vælge inden for kunst, politik, musik og udeliv. Du vil desuden indgå i højskolens daglige liv, som udover forfatterskolens undervisning også indebærer daglige morgensamlinger, debatter, foredrag og koncerter.

Der vil i løbet af et semester være forskellige samarbejdsprojekter med skolens øvrige linjer. Højskolen har hjemme i et gammelt slot tæt ved skov og sø, kun en time fra København i tog og bil.

På skolen er der muligheder for at sejle i kano, overnatte på tømmerflåde og tage en tur i sauna.

MADEN

Skolens køkken  fokuserer på økologi og lokale fødevare, med mulighed for at være både vegetar, veganer og glutenallergiker.

BESØG OS
Få en rundvisning og snak med lærere og elever. Vi giver 200 kr i tilskud til transportomkostningerne. Skriv en mail til info@jyderuphojskole.dk og fortæl os hvornår du gerne vil komme – så tager vi godt imod dig

“Dér, hvor man tror, man som skrivende, hvis man rækker helt ud, har én meter til rådighed, skulle man gerne efter nogle uger have tre meter.”  – Hans Otto Jørgensen

UNDERVISER – Ida Marie Hede

Ida Marie Hede er uddannet fra Forfatterskolen i 2008 og er derudover MA i Aural & Visual Culture fra Goldsmiths College i London.  Ida har udgivet seks bøger, senest ‘En To Tre’ på Forlaget Gladiator. I 2017 udkommer prosabogen ‘Bedårende’ på samme forlag. Ida har bl.a. undervist på Holbæk Kunsthøjskole, Kunstakademiet i København, Project Art Writing i Aarhus, og hun er fast underviser på Gladiatorskolens Forfatterskole og kurset Art Writing. For spørgsmål kontakt Ida på ida.bertelsen@gmail.com

UNDERVISER – Mette Zingenberg

Mette Zingenberg er uddannet fra Gladiators forfatterskole, og er derudover underviser på Gladiators 1-årige forfatteruddannelse i København og Den fynske Forfatterskole i Odense.  Mette debuterede med novellesamlingen Min lille horror i 2016.