Hjælp din højskole. Bestil og betal dit sommerkursus nu!

Såfremt kurset bliver aflyst på grund af regeringens tiltag mod Covid- 19,
refunderer vi alle indbetalinger

søndag 28. juni
– lørdag 4. juli

–  4000 kr. pr. uge

INFORMATION OG TILMELDING TIL

GRØNLAND I FORANDRING
28. juni – 4. juli 2020

Det grønlandske selvstyre har netop fejret 10 års jubilæum, og i Grønland er blikket rettet mod fremtiden – Grønland i forandring.

Rigsfællesskabet er under konstant forandring, og Præsident Trumps tilbud om at købe Grønland har sat forholdet mellem Danmark og Grønland på spidsen. Samtidig skaber klimaforandringerne nye muligheder for sejlads og erhvervsudvikling, og geopolitiske forandringer gør Danmark sammen med Grønland til en stadig større magtfaktor i verden. Grønland arbejder allerede på et udkast til en forfatning den dag, Grønland vælger at løsrive sig.

Hvordan håndterer vi de nye globale retninger samtidig med, at det grønlandske folk i højere og højere grad ønsker løsrivelse fra Danmark? Og hvordan afspejler forandringerne sig på den grønlandske kulturscene og blandt den grønlandske befolkning?

Kurset Grønland i Forandring lægger op til en oplyst og demokratisk samtale om forholdet mellem Danmark, Grønland og hele den arktiske region.

KURSUSLEDERE

Martin Breum er journalist, forfatter og foredragsholder. Han hører til landets førende iagttagere af udviklingen i Arktis og i Rigsfællesskabet. Han har skrevet flere bøger om Arktis og står blandt andet bag tv-dokumentarserien ”Rigsfællesskabets Historie” og to nye dokumentarudsendelser om Kongehusets forhold til Grønland og Færøerne.

Martine Lind Krebs er antropolog og journalist. Hun er selv vokset op i Grønland og har i en årraække arbejdet for grønlandske medier. Hun er blandt andet. redaktør på Arnanut, Grønland eneste kvindemagasin, og forfatter til flere undervisningsmaterialer om Grønland.

Poul-Henrik Jensen er forstander på Jyderup Højskole. Han er en brillant historiefortæller og er gennemgående ved skolens morgensamlinger. Han er uddannet som diplomjournalist og læser historie. Han har arbejdet inden for fagbevægelsen, politik, kunst & musik og har en højskolebaggrund fra blandt andet Esbjerg Højskole, Sdr. Felding Højskole og Engelsholm Højskole (forstander).

DAGSPROGRAM

(Ret til ændringer i programmet forbeholdes)

Søndag d. 28. juni
16.00: Ankomst og indkvartering
19.00: Velkomst til Jyderup v./ forstander Poul-Henrik Jensen

Mandag d. 29. juni
9.00: Morgensamling med grønlandsk sang
10.00: Grønlands geopolitiske betydning og debatten om selvstændighed
– Foredrag v./ Martin Breum
12.30: Frokost
14.00: Tupilakker, kamikstøvler og rap-musik – Strømninger på den grønlandske kulturscene
– Foredrag v./Martine Lind Krebs
19.00: Et forsvar for Rigsfællesskabet
– foredrag v./ Bertel Haarder
Efterfølgende introduktion og visning af filmen
Sumé – Lyden af en revolution (2014)

Tirsdag d. 30. juni
8.00: Morgenmad
9.00: Morgensamling med lynkursus i grønlandsk v. Jonna Votborg og Nanna Heinicke
10.00: Kristendommens betydning i Grønland
– Foredrag v./historiker Thorkild Kjærgaard og kunstner Konrad Nuka Godtfredsen, der vil vise billeder fra sin tegneserie Grønlands Forhistorie, som er skabt i samarbejde med Nationalmuseet
12.30: Frokost
14.00: Hvordan er det at være grønlænder i Danmark? En snak om kulturelle forskelle, diskrimination, grænsehindringer og uvidenhed
– Personlige beretninger fra herboende grønlændere

19.30: Temaaften om sælskind
– Oplæg om sælskind – fra livsnødvendighed til dyreværnsagenda, importforbud og erhvervskrise v./ Martine Lind Krebs
20.00: Workshop i sælskind v./ Martine Lind Krebs.
Vi lærer de grundlæggende teknikker til at sy i sælskind og laver en lille ting hver.

Onsdag d. 1. juli
8.00: Morgenmad
9.00: Morgensamling og oplæg om nordboerne i Grønland v./ forstander Poul Henrik Jensen
10.00: Udflugt til Knud Rasmussens Hus i Hundested m. rundvisning i huset
12.30: Frokost i det grønne
14.00: Hvem var Knud Rasmussen – og hvordan er han aktuel i dag?
– Foredrag v./ en af landets førende kendere, Knud Michelsen, der er barnebarn af Knud Rasmussens søster og har skrevet en række værker om Knud Rasmussen.
18.00: Middag
19.30: (kun for de modige) Gyserfilmen Qaqqat Alanngui (2011)

Torsdag d. 2. juli
9.00: Morgensamling
10.00: Hvad mener dronningen om Grønland og sin egen rolle som dronning af Grønland? Skal dronningen sikre Rigsfællesskabet?
– Foredrag v./ Martin Breum med afsæt i hans kommende dokumentarfilm om Kongehusets forhold til Grønland og Færøerne.
14.00: Samtale med grønlandsk kunstner
15.00: Inuitternes tatoveringer – Hvad betød det, når unge kvinder fik ansigtstatoveringer i de gamle inuitsamfund? Og hvad signalerer det, at tatoveringer er vendt tilbage i dag?
– Foredrag v./ forsker og tatovør Maya Sialuk Jacobsen
19.30: Maskedans dengang og nu
– Optræden og fortællinger v./ skuespiller og Reumert-vinder Klaus Geisler, der blev uddannet sammen med første generation af nye skuespillere fra Grønlands Skuespillerskole og vil krydre med fortællinger fra sit liv som skuespiller.

Fredag d. 3. juli
9.00: Morgensamling
10.00: Grønlands og Rigsfællesskabets fremtid
– Debat v./ Socialdemokraternes grønlandsordfører Kasper Roug, folketingsmedlem for Siumut Aki-Matilda Høegh-Dam og historiker og ekspert i Grønlands nyere historie Jens Heinrich.
12.30: Frokost
14.00: Forsvarets opgaver i Grønland. Skal soldaterne bevare Rigsfællesskabet?
– Beretning fra Arktisk Kommando v./ kommandørkaptajn og skibschef på flådeskibene Jakob Rousøe
18.00: Afslutningsmiddag med grønlandske specialiteter

Lørdag d. 4. juli