Hjælp din højskole. Bestil og betal dit sommerkursus nu!

Såfremt kurset bliver aflyst på grund af regeringens tiltag mod Covid- 19,
refunderer vi alle indbetalinger

søndag 5. juli
– lørdag 11. juli

–  4000 kr. pr. uge

INFORMATION OG TILMELDING TIL
Skrivekursus – sommerkursus
NEW YORK
5. – 11. juli 2020

Jyderup Højskoles sommerkursus i skrivning, NEW YORK er et intensivt skrive-, læse-, skabe- og inspirationsforløb, der tager udgangspunkt i et spændende sted i litteraturen, hvor alle genrer eksploderer nemlig: New York i 60’erne – 70’erne.

Kurset handler i høj grad – ja faktisk udelukkende – om at blive bedre til at skrive, og der kommer til at være kritik af elevernes egne tekster hver dag. Når vi har valgt at fokuserer på temaet New York, er det for at skabe en ramme for de tekster, eleverne kommer til at skrive. Og fordi vi tror, at noget af det, der er allermest vigtigt, når man gerne vil være bedre til at skrive er at blive præsenteret for ny litteratur og lade sig påvirke og inspirere af det i sin egen skrift.

For at udfordre vores forståelse af, hvad der gjorde New York litteraturen på dette tidspunkt så banebrydende, skal vi læse og nørde en række uddrag fra forskellige litterære værker:

Joan Didions “Et år med magisk tænkning”
William S. Burroughs “The Soft Machine”
Kathy Ackers “Don Quixote”
Truman Capotes “Music for Chameleons”
Tom Wolfs “The Right Stuff”
J.D. Salingers “The Catcher in the Rye”
Lyn Hejinians “Mit liv”

– i den forbindelse kommer vi også til at se klip fra Andy Warhols kultklassikker Flesh – et maleri og film og fortælling på en gang – og vi skal se på Pop Art af bl.a. Andy Warhol, Roy Lichtenstein og Jasper Johns og læse sangtekster og lytte til musik af Nico, Lou Reed og The Velvet Underground.
Endelig skal vi også kigge på hvordan New York var tiltrækkende for litteraturen i resten af verden som i Gabriel Garcia Lorcas New York digte og Blaise Sendras New York digte.

Gennem læsningerne vil vi diskutere forskellige emner og stille nogle spørgsmål, til det, vi læser:

• Hvordan arbejder New York litteraturen med at blande journalistik med fiktion som det f.eks. sker i non-fiction-genren?
  • Hvilken rolle spiller det i litteraturen at New York var immigranternes by, det første skridt på vejen når man ville integrere sig i USA?
  • Hvordan arbejder New York litteraturen med det ikke at have nogen historie og at skulle starte fra nul i skabelsesprocessen?
  • Hvori består det politiske niveau i New York litteraturen, USAs overdrevne tv-kultur og sensationalisme, den subtile/mindre subtile kritik af det amerikanske samfund med antihelte, kontra-kulturer, anarkistiske tekstuniverser med nedbrydelse af systemer og en følelse af ikke at være en del af noget?

Men vi skal ikke bare se film og læse! Vi vil arbejde on/off med hver især (eller flere sammen) at lave NEW YORK-inspirerede zines: Traditionelt set et hæfte, der samler forskelligartede tekster.

Vores zines vil benytte nogle af New York litteraturens greb: At springe i tid og tempo, at blande genrer og kunstformer, at være optaget af materialet – sprog, billede, stilstand, forløb etc. – og af hvad det i det hele taget vil sige at lave kunst og hvem modtageren er. Zines kan indeholde alle typer tekst og billede, genrer kunne være: artikel, collage, dagbog, brev, fanbrev, readymade, tegning, mysterie, rebus, gåde, novelle, digt, gyserhistorie, science-fiction.

Underviserne er med hele vejen igennem og klar til at idéudvikle og give kritik sammen med jer.

UNDERVISERNE

Mette Zingenberg:
Skrivelærer og forfatter af debutnovellesamlingen Min Lille Horror

Andreas Pedersen:
Skrivelærer og forfatter af debutdigtsamlingen Fryden

Hans Otto Jørgensen (som frivillig):
Skrivelærer og forfatter af adskillige noveller, romaner og digte.

DAGSPROGRAM

• 8.00 Morgenmad