Spar 4000 kr!
Tilmeld dig på vores Early Bird side inden 23. juni

PRISER

Almindelig elev
–  1400 kr. pr. uge
(Inkl. kost, logi og undervisning)

Dagselev
– 
1000 kr. pr. uge
(inkl. kost og undervisning)

Studietur er ikke inkl. prisen

Tilmeldingsgebyr:
950 kr
(Tilmelding er først gældende når tilmeldingsgebyret er betalt)

KURSER

Efterår 2018

  • 18 uger: 12. aug. – 15. dec.
  • 12 uger: 12. aug. – 3. nov.
  • 12 uger: 23. sep. – 15. dec.

Forår 2019

  • 25  uger: 6. jan.  – 29. juni
  • 12 uger: 6. jan. – 30. marts
  • 19 uger: 31. marts – 29. juni

Efterår 2019

  • 19 uger: 11. aug. – 21. dec.
  • 12 uger: 11. aug. – 2. nov.
  • 13 uger: 22. sep. – 21. dec.

Vil du hellere på et ophold af kortere varighed?
Kontakt os på info@jyderuphojskole.dk

FØLG OS PÅ FACEBOOK

SE UGESKEMA

  FORFATTERSKOLE

 

Vil du være forfatter? Eller er du nysgerrig på at finde ud af, hvorfor du synes det skrevne ord – dine egne eller andres – er så interessant?

Alle litterære udgangspunkter er velkomne og det er underordnet, om du først lige har opdaget, at det kribler i fingrene eller har skrevet længe og har et par romaner liggende i skuffen: Det vigtigste er, at du holder af skrive og ønsker at blive bedre.Vi arbejder med tematiske forløb og laver også samarbejder med skolens andre linjer – du får afprøvet mange forskellige litterære greb og opdager på den måde, hvor stort et potentiale der er i din egen skrift.

HVAD LÆRER MAN PÅ FORFATTERSKOLE?

Linjens undervisere og de andre forfatterelever vil hjælpe dig med at udvikle din egen personlige stemme ved blandt andet at gøre dig til en bedre læser. På den måde bliver du i stand til at gennemskue om din tekst afspejler det du i virkeligheden forsøger at fortælle. Tekstkritik er vigtigt. Du skal være klar på udfordringen, bringe dine tekster frem i lyset og stå ved det du har skrevet. Til det skaber vi sammen et trygt rum, hvor alle kan deltage aktivt i den fælles samtale.
Tekstlæsningen består af lærerstyrede diskussioner og samtaler på holdet om den enkelte tekst. Det er vigtigt at få kritik. På den måde bliver man bevidst om forholdet (og nogle gange misforholdet) mellem den tekst man gerne vil skrive og den tekst man rent faktisk har skrevet. Bevidstgørelse er nøglen til at blive en bedre forfatter: hvad står der rent faktisk her og hvordan adskiller jeg det fra mine tanker, som ligger bagved eller før eller efter skriften. Vi tror på, at den gode tekst, den gode bog, skal ville sin læser noget. Den skal udspringe af en anfægtelse og den skal skabe noget der er større end det der kunne være formidlet i en kronik. Eller med andre ord: formen betyder noget. Det at genkende form gør én til såvel bedre læser som bedre forfatter.
Vi kommer til at tale om genre, handling, stoforganisering, fortællesynsvinkel, billeddannelse, ordvalg og rytme – for prosaens vedkommende i den enkelte sætning og for digtets vedkommende i verslinjen. Vi kommer til at se på, om skriften hvirvler nyt stof op og indoptager det, eller om den i stedet skærer stof væk. Udfoldes teksten som plamager inde fra sætningen eller skrives der til i form af tilføjende sætninger? Vi kommer til at tale om, hvor de enkelte tekster er på vej hen, leder de stadig efter en form, har de karakter af novelle, essay, digt, optegnelse, fragment, og kan man tænke teksten i et længere forløb, som på sigt kunne blive til roman, novellesamling, digtsamling etc. Og hvad skal der arbejdes med, for at teksten kan lykkes.

STRUKTUR
Vi har undervisning hele mandag og tirsdag samt fredag formiddag. Ugerne køres på skift af de to faste lærere, Mette Zingenberg og Ida Marie Hede. Èn gang om ugen har vi længere tekstlæsninger, hvor begge lærere er tilstede. De øvrige dage arbejder vi tematisk og undersøger en vinkel på litteraturen, både gennem læsning af såkaldt eksemplariske tekster fra hele litteraturhistorien – tekster som er færdige, som har fundet en form, som vi kan genkende og lade os inspirere af – og gennem skriveøvelser, hvor vi afprøver og lader os inspirere af litterære greb. Her læser vi også op for hinanden og giver kritik. I forbindelse med temaet vil vi se på, hvordan litteraturen har forbindelse til andre kunstarter, som film, billedkunst, performance og musik. Vi tror nemlig ikke på, at litteraturen findes alene i sit eget kredsløb, men at den rækker ud i verden. Derfor laver vi samarbejder med de andre linjer på højskolen. Som eksempel kan nævnes at vi laver performance og flerstemmige oplæsninger, både live og indtalte, i samarbejde med Elektronisk Musik.

GÆSTELÆRERE

Vi vil få besøg af en lang række gæstelærere, som f.eks. Jacob Skyggebjerg, Kristina Nya Glaffey, Josefine Klougart og Andreas Pedersen.

UNDERVISNINGSLOKALERNE
Undervisningen foregår i det gamle smukke slot Lerchehuset med en fantastisk udsigt til Skarresøen kun ca. fem minutters gang fra højskolens centrale bygning. Her findes både et undervisningslokale og en opholdsstue med god plads, så der er rig mulighed for at sætte sig ned og skrive i fred og ro.

KREATIVT MILJØ
Som elev på Jyderup Højskole bliver du en del af et kreativt miljø, da skolen rummer flere andre kreative linjer. I løbet af semesteret får du mulighed for at prøve kræfter med de andre linjefag og flere til i form af valgfag. Forfatterskolens laver ligeledes tværfaglige samarbejdsprojekter med skolens andre linjer. Du vil desuden indgå i højskolens daglige liv, som udover forfatterskolens undervisning også indebærer morgensang, debatter, foredrag og koncerter.

“Dér, hvor man tror, man som skrivende, hvis man rækker helt ud, har én meter til rådighed, skulle man gerne efter nogle uger have tre meter.”  – Hans Otto Jørgensen

BESØG OS
Få en rundvisning og snak med lærere og elever. Vi giver 200 kr i tilskud til transportomkostningerne. Skriv en mail til info@jyderuphojskole.dk og fortæl os hvornår du gerne vil komme – så tager vi godt imod dig

 

UNDERVISER – Ida Marie Hede

Ida Marie Hede er uddannet fra Forfatterskolen i 2008 og er derudover MA i Aural & Visual Culture fra Goldsmiths College i London.  Ida har udgivet seks bøger, senest ‘En To Tre’ på Forlaget Gladiator. I 2017 udkommer prosabogen ‘Bedårende’ på samme forlag. Ida har bl.a. undervist på Holbæk Kunsthøjskole, Kunstakademiet i København, Project Art Writing i Aarhus, og hun er fast underviser på Gladiatorskolens Forfatterskole og kurset Art Writing. For spørgsmål kontakt Ida på ida.bertelsen@gmail.com

UNDERVISER – Mette Zingenberg

Mette Zingenberg er uddannet fra Gladiators forfatterskole, og er derudover underviser på Gladiators 1-årige forfatteruddannelse i København og Den fynske Forfatterskole i Odense.  Mette debuterede med novellesamlingen Min lille horror i 2016.