Mød eleverne

Læs med her, og mød nogle af vores tidligere elever. Få svarene på hvorfor de kom,

hvad de tager med fra Jyderup Højskole, og hvor de skal hen bagefter.

Thomas, 22 år

Elev på Kunst-2019

Spille skak, klatre i træer og dyrke et fedt fællesskab, det er Thomas’ tre nøgleord for de sidste måneder på Jyderup Højskole. I stedet for at lade et studieskift blive et skridt tilbage til supermarkedstjansen, valgte han et højskoleophold.

Det blev Jyderup Højskole fordi kunstlinjen så god ud og studieturen foregik uden fly. ”Jeg tror ikke man bliver et bedre menneske af at drøne verden rundt, det er relationerne, og det at udvikle sig sammen med andre, der betyder noget. Vi tog til Sønderjylland, så vi lærte også noget Danmark og dansk historie”, siger Thomas.
På kunstlinjen er Thomas blevet udfordret i fordybelse. Det handler ikke bare om at få den gode ide, men også om at blive færdig med noget. Det har Billie været god til at sætte fokus på.

Til sidst har det også været nice, at bo i det store hus sammen med en masse søde mennesker, midt i den fantastiske natur, med store træer og kajakker. ”Og så har jeg lært en masse om klima”.

Tobias, 30 år

Det Lille Jordbrug

Tobias er læreruddannet, og selv om han synes, det er et meget meningsfuldt arbejde, så trængte han til forandring. Efter en tur med tog rundt i Europa og 800 km i vandresko på Caminioen kom han til Det Lille Jordbrug.
”Og nu er det som om, universet har lagt en vej for mig, og tingene er faldet i hak”, fortæller Tobias.
Det Lille Jordbrug er et kombineret højskole og praktikophold fra marts til august. Udenfor højskoleugerne er eleverne i praktik på et lille landbrug. Tobias har været i praktik på Brinkholm Landbrugslaug i Karise.
”Det har været kanon – både at prøve livet på landet og være på højskole”, siger, Tobias. Han er vokset op i Tårnby på Amager, og det eneste jordbrug han har været i nærheden af er familiemedlemmers små køkkenhaver. Men efter et halvt års lugning og grøntsagsdyrkning på Brinkholm ved han, at han både kan og vil flytte sin fremtid ud på landet til et liv med jord, økologi og sunde danske fødevarer. Samtidig han har opbygget et stærkt netværk, som han ved han kan trække på, når der opstår tvivl og spørgsmål.
Efter Det Lille Jordbrug er Tobias flyttet til Brinkholm, hvor han det skal hjælpe både i marken og i biavlen. Han starter i nyt job i Karisefonden, en socialøkonomisk virksomhed, og er trådt ind i Brinkholms bestyrelse. På sigt håber han, at kunne starte sin egen lille virksomhed på Brinkholm.

Selam, 28 år

Elev på Dansk – Sprog og Kultur -2019

Selam var meget nervøs da hun mødte op med to store kufferter på slæb. ”Jeg vidste slet ikke, hvad jeg var på vej hen til. I Eritrea betyder højskole 9., 10. og 11. klasse, og så troede jeg, det var en sprogskole for udlændinge. Jeg blev meget forvirret over de mange danskere”, griner hun. I dag er de mange danskere og de andre internationale elever blevet til venner. Hun har også lært om dansk kultur, politik og ikke mindst om dansk humor eller i hvert fald højskolehumor og højskoleliv – fra gangcrawl og fake wedding til de andres lune drillerier, kram og en room-mate at dele både det gode og det svære med.

Hun er rejst alene til Danmark fra Eritrea og har nu været her i 11 måneder. De seks af dem på Jyderup Højskole, hvor hun har lært sprog nok til at blive interviewet på dansk. Hun forstår næsten alt, så længe det ikke går for hurtigt. ”Før gik jeg i sprogskole fem timer om ugen, og det var slet ikke nok. Så da en ven fortalte om højskolerne, spurgte jeg min sagsbehandler, om jeg kunne få lov at komme på højskole”, fortæller Selam.

Ja, det har været vildt at bo på dette smukke slot og spise Kokken Nicklas’ fantastiske mad, men det vildeste har været at gøre ting, hun dårlig vidste fandtes. Hun har roet i kajak, dyrket yoga, overnattet i skoven, klatret højt op i egetræet og rappellet ned og fundet hjem kun med et kompas.
”Ja, jeg var nogle gange bange, men jeg gjorde det alligevel”, siger Selam.

Hun er en modig kvinde, som har prøvet mere end de fleste, og har nok ikke brug for et kompas til at nå sin drøm om at blive dansk sygeplejerske. Højskolen var et skridt på vejen, og det næste er endnu en danskprøve og så VUC.

Lucca, 24 år

Levende Musik og Dagelev

”Det har været meget dejligt at være på Jyderup Højskole, der er sådan en skøn ro. Alle bliver set, og alle kan få lov at finde sig selv. Der er et særligt miljø, en særlig måde virkelig at se hinanden på”, svarer Lucca på spørgsmålet om, hvordan det har været at gå på højskole.
Lucca kom som dagelev, fordi hun efter en ulykke var sygemeldt fra sit liv, som hun udtrykker det, og havde det dårligt både fysisk og psykisk. Men på trods af, at hun kørte hjem hver aften, føler hun ikke hun er gået glip af noget.
”Tværtimod næsten, når jeg var der, så var jeg der. Jeg kunne ikke lige gå op på værelset, og måtte hænge ud med dem der lige var der. Det gav mig troen tilbage på, at jeg godt kan være sammen med andre mennesker, og at det er ok, også når jeg ikke er helt på toppen”
På Levende Musik, bliver der skrevet musik, og eleverne bliver kastet ud i at spille hinandens musik. 
”Jeg lærte rigtig meget af at tage lederkasketten på og bestemme, at klaveret skal lyde sådan, trommerne skal ind der og så videre”, siger Lucca. ”Jeg blev tvunget til at stå ved mine ting, og det var et virkelig trygt rum at gøre det i”.
I dag ved Lucca, at hun har lige så meget ret til at være i verden, som andre har, og hun har været glad for at se andre gro på samme måde. Lucca fortsætter med musikken, og de næste tre år skal hun blandt andet på musikalsk grundkursus.

Rigmor, 21 år

Elev på skriveholdet-2019

Rigmor er god til tekster – gribende, rørende og vedkommende, men hun vil gerne blive endnu bedre, og derfor er hun taget tre måneder på Harald Voetmanns skrivehold på Jyderup Højskole. ”Harald har åbnet min verden i litteratur, og jeg er blevet udsat for litteratur jeg ellers aldrig ville have mødt”, siger Rigmor. ”Gennem øvelser, samtaler og oplæg har jeg lært, at se verden fra en mere skæv vinkel”.
Det meste af tiden er gået med at skrive, men hun har også nydt at være med i skolens fællesskaber omkring musik og kultur og møde nye mennesker fra alle mulige steder i verden. ”Jeg føler, jeg er blevet et mere dannet menneske”.

Og så er der naturen. Rigmor er ikke den, der graver nye bede i skolens have, men at bo på et slot midt i skoven ud til en sø, hvor man lige går ud og henter æg om morgenen og sanker til aftensmaden, det er skønt.

 

Rasmus, 18 år

Elev på Grøn Guerilla- 2019

Rasmus er ikke sikker på, at han har helt styr på det med at slå med le, men sjovt er det. De sidste snart tre måneder er det netop, det med planter og natur der har været i fokus på hans linjefag Grøn Guerilla. Udover det grønne har han også spillet højt og inderligt musik i skolens grønne musikrum.

Som landmandssøn er han opvokset med natur og landbrug, men nej han skal ikke selv være landmand, men gerne have sit eget sted og måske være selvforsynende en dag.
”På Jyderup Højskole har det været fedt, at vi i høj grad selv danner rammerne for det vi skal lave – der er ingen lærer, som står med de færdige løsninger. Sammen har vi løst udfordringer og problemer, og jeg er sikker på, at jeg har fået nye venner – måske for livet”, siger Rasmus.

På Jyderup Højskole er der morgensamling og sang alle hverdage – det er bare sindssygt fedt, synes Rasmus.