Nyhed:

Jyderup Højskole får højskoleelever i gang på trods af coronanedlukning

De kommende elever på det kombinerede højskole- og praktikforløb Det lille jordbrug er kommet ud på praktikstederne. Det har kunnet lade sig gøre grundet hjælpsomhed og fleksibilitet. 

Magnus Lund Nielsen., 26, diskuterer forskellige former for landbrug med Nikolaj Thomson, der er praktikvært på Brinkholm. Ved siden af sidder Naja Linea Pousett Lund, 28, og spiller ludo med Theo, Nikolajs søn. 

Magnus og Naja skulle 4. januar være startet på Det lille jordbrug på Jyderup Højskole, som består af tre måneders højskoleforløb efterfulgt af tre måneders praktikforløb på et lille landbrug. Indtil nu har de – sammen med alle andre kommende højskoleelever – siddet derhjemme, og ikke anet, hvordan og hvornår noget blev muligt. 

”Det har været frustrerende. Jeg vil bare ud, bruge hænderne, gå i marken. Jeg har lavet så meget computer-hjemmearbejde, og jeg orker simpelthen bare ikke mere”, siger Magnus og fortæller, at han blev helt høj, da han fik en mail om, at de kunne komme ud på praktikgårdene før tid.  

Samme oplevelse havde Naja:

”Det har været en ubehagelig venteposition. Nu bliver det dejligt at komme i gang og lave noget andet,” siger hun, der netop valgte Det lille jordbrug på grund af praktikmulighederne. Hun har en bachelor i geografi, og er interesseret i fødevareproduktion. 

”Jeg glæder mig til at have en opgave sammen her på gården, og jeg glæder mig til at lære om, hvordan vi kan få mere respekt for jorden og mindre fokus på varen”.

Med en bachelor i retorik og en fremtid sandsynligvis inden for politik, er opholdet for Magnus mere tænkt som et afbræk. 

”Jeg har savnet det konkrete arbejde. Det er virkelig godt for sindet bare at kunne pakke nogle grøntsagskasser og ikke skulle sende en milliard mails om dagen og ikke rigtig vide, hvornår man egentlig er på arbejde og hvornår, man ikke er”. 

 

Det er en lettelse for både Naja og Magnus endelig at være kommet afsted, også selvom forløbet ikke helt bliver, som de havde forventet. For Nanna Brendholdt, der er linjefagslærer på Det lille jordbrug, er det også rart at kunne give eleverne den mulighed. 

”Det er jo ærgerligt, at det ikke har været muligt at få det fulde forløb, men jeg er glad for, at vi har kunnet gøre det på denne her måde. Det viser, hvordan vi kan komme langt med fleksibilitet og venlighed.”