Valgfag

På Jyderup Højskole bruger du mest tid på dit linjefag, men 1½ dag om ugen har du valgfag, et halvdagsvalgfag og et heldagsvalgfag. Du tilmelder dig for seks uger ad gangen, hvorefter du har mulighed for at vælge nye eller fortsætte i det samme. Udbuddet af valgfag varierer en anelse fra fra årstid til årstid.

Med dit valgfag kan du enten vælge at supplere dit linjefag, eller du kan udfordre dig selv på helt nye områder. Al vores undervisning er som hovedregel indrettet til at kunne imødekomme både både nybegyndere og øvede. Din højskoletid er en unik mulighed for at prøve dig selv af i trygge omgivelser.

Her kan du se et udvalg af de valgfag, vi udbyder:

– Biavl
– Blå omstilling
– Tekstiler og bæredygtighed
– Litteratur og bogklub
– Fra have til mave
– Sammenspil
– Friluftsliv
– Kroppen i verden
– Kor
– Mikrosociologi
– Personer der ændrede verden
– Yoga
– Myte og eksistens
– Verdensbygning for begyndere – Keramik
– Kulturledelse
Biavl

Skolens bier skal passes og samtidig lærer vi en masse om biavl både praktisk og teoretisk. På valgfaget Biavl undervises i honningbiernes betydning, egenskaber, sårbarhed og pasning (honningbierne er et husdyr).
I faget bliver du introduceret til biernes betydning fra oldtiden til nu og biernes produkter: honning, voks, propolis, pollen, gelèe royale og gift. Vi skal se på hvordan disse produkter har haft og stadig har stor betydning indenfor lægevidenskab, religion, menneskeføde og biodiversiteten samt bestøvning af vilde planter og afgrøder i frugtplantager og landbrug.

Underviser: Vagn Kildsig

Underviser i valgfaget Biavl i foråret (fra midt-februar til slut-juni).
Vagn er uddannet elektroingeniør, pensioneret direktør, atletikinstruktør og bi-ekspert – blandt meget andet.

Tekstiler og bæredygtighed

I faget Bæredygtige tekstiler skal vi sammen undersøge den tekstile verdens traditioner, historie og praksisser. Faget vil primært have fokus på tekstilhåndværk og –design, materialelære, forarbejdning og vedligehold af tekstiler, farvelære, designprocesser, naturfarvning og bæredygtighed. Undervisningen vil være praksisorienteret med ”hands-on”-arbejde, hvor vi sammen skal lære, aflære og genlære tekstilhåndværket i en bæredygtig kontekst gennem kreative og eksperimenterende processer.

Vi skal både se, mærke, dufte, lytte til og bevæge os i fibre, former, forskellige vækster og farver, og kommer til at tilbringe en del tid med at være i og arbejde sammen med den omgivende natur.

Underviser: Maja Lund Hvidtfeldt

Maja er uddannet i tekstildesign, -håndværk og formidling og har studeret komparativ kultur og etnologi. Hun arbejder fra sit atelier i Københavns Plantefarveri med at udforske og eksperimentere med bæredygtige tekstile praksisser og har deltaget i flere forskellige tværfaglige kunstneriske projekter. Herudover har Maja en stor interesse for japansk håndværkskultur og praksis, og har rejst og uddannet sig hos forskellige tekstile mestre i Japan.

Blå omstilling

Vand er en vigtig kilde til livet på jorden, ikke mindst for os mennesker. Vi ligger ved første øjekast ikke mærke til hvad der sker under overfladen, men det skal vi til at lære. I det blå miljø vil vi dykke ned i hvilke påvirkninger vi mennesker har på det vand som vi er så gavnlige brugere af. Vi lære hvad hav, sø og å indeholder af dyr og planter og hvordan vi kan hjælpe med at bevare mange af disse sårbare naturtyper. Vi taler om bæredygtighed og får skabt forståelse for de biologiske systemer vi ellers ikke skænker en tanke.

Underviser: Christian Nygaard

Uddannet biolog ved Københavns universitet. Med sin store interesse for naturen og dens vidundere, deler han glædeligt ud af sin viden omkring spiselige vækster og finurlige historier om dyr. Han mener at hvis vi bare er oplyst omkring hvordan naturen og dens processer fungere, så kommer respekten helt af sig selv.

Litteratur og bogklub

I fællesskab læser vi skønlitteratur inden for spektret køn og race. Vi taler om de erfaringer, der bliver skrevet frem. Vi tager selvfølgelig udgangspunkt i teksterne, men vi skal også forsøge at relatere til dem til vores egne positioner i verden. Tilgangen til litteraturen er intersektionel, hvilket betyder, at forskellige grupper i samfundet oplever forskellig undertrykkelse: Der er forskel på at leve som sort eller hvid kvinde, men der er også forskel på, om man lever i New York eller Paris og hvilken klasse, man tilhører. Det er den slags nuancer, vi skal undersøge, tale og læse om i klubben og sammen blive klogere.

Hver gang har et overordnet emne, fx sorte kroppe i USA, den unge piges seksualitet eller dansk queer litteratur. Alt, vi læser, er oversat til dansk, og det kræver ingen særlige forudsætninger at vær med.

Underviser: Inger Christine Løwe

Inger Christine er uddannet i moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet med speciale i kønsstudier. Ved siden af jobbet på højskolen, arbejder hun også som kulturjournalist.

Fra have til mave

Faget hvor vi opdager nye måder at spise og bruge verden på. En spændende kulinarisk rejse i at lave mad ud fra de resurser vi har fået fra naturens side. Vi har meget fokus på årstider, bæredygtighed og det at vide hvor maden kommer fra. Vi prøver selv at fange vores fisk, vi spiser de planter som vi selv har sået eller sanket, og drikker den øl som vi selv har brygget.

Underviser: Christian Nygaard

Uddannet biolog ved Københavns universitet. Med sin store interesse for naturen og dens vidundere, deler han glædeligt ud af sin viden omkring spiselige vækster og finurlige historier om dyr. Han mener at hvis vi bare er oplyst omkring hvordan naturen og dens processer fungere, så kommer respekten helt af sig selv.

Sammenspil

Musik og sammenspil er din mulighed for at spille musik på tværs af linjefag og niveau. Vi kommer til at arbejde med dine ønsker om stil og numre, som sammensættes til et forløb. Men inden vi går helt i gang med det, vil du også få viden om musikhistorien og kendskab til, hvordan man spiller i de enkelte stilarter. Vi tilpasser undervisningen, så alle kan få noget ud af det, uanset niveau. Skolen råder over et stort sammenspilslokale, og der vil være mulighed for at spille til festerne, cafeaftenener eller som opvarmning til nogle af de kunstnere, der gæster skolen i løbet af semestret.

Underviser: Anna Rømer

Hun er musiker og komponist, uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium. Anna spiller med en lang række etablerede og upcoming musikere og bands, såsom Asger Techau fra Kashmir, IDA KUDO og AyOwA. I 2019 har hun blandt andet spillet med IDA KUDO som opvarming til selveste Sting i Europa.

Friluftsliv

Friluftsliv på Jyderup Højskole er lige dele ud-i-naturen-oplevelser og klassiske friluftsdiscipliner, såsom kano, kajak og klatring. Friluftsliv handler om fællesskab og om at være på tur, og på friluftsholdet er gruppen og turen i fokus, hvad enten det er vandreture i skoven, kajakture på Isefjorden, kanoture på Tissø eller klatreture oppe imellem Jyderups trækroner. Faget er således en god blanding af fordybelse, action og sammenhold, og der er garanti for at få rykket ved både fysiske og mentale grænser. Det kræver ingen forudsætninger at deltage, men man skal have lyst til at blive udfordret og være forberedt på at friluftsliv er stærkt sammenholdsskabende og potentielt vanedannende.

Underviser: Aske Jokil, Friluftsvejleder

Du kan altid kende Aske på hans vandresko, outdoorbukser og krøllede hår. Han er på alle måder et naturmenneske med stor erfaring i at bevæge sig i naturen og diverse seje friluftsaktiviteter – fra overnatning i havens store egetræer til at finde hjem i ukendt skov kun med kort og kompas. Naturen er hans legeplads og han brænder for samværet med sine elever og at dele sin viden og begejstring.

Aske er uddannet friluftsvedlejer fra Paul Petersens Idrætinstitut.

Mikrosociologi

Valgfaget handler om hverdagsinteraktion og fokuserer særligt på ”Pinligheder – i sociale situationer”. Hverdagen er fyldt med små komplekse dramaer, og det er netop i vores daglige møde med hinanden, det allerbedste materiale findes. Vi skal have fat i de helt små – ofte morsomme – pinlige oplevelser. Dem, der får kinderne til at blusse rødt, gør stemningen trykkende og frembringer ufrivillig latter eller tavshed.

Underviser: Louise Hausgaard

Louise er en alsidig person med mange kompetencer og mange projekter, og hun synes undervisning er noget af det mest meningsfulde hun kan foretage sig. Med sin skarpe intuition og store empati fører hun sine elever ud på ukendt vand, hvor de bliver både stærkere og klogere på sig selv og andre. Louise er cand. mag. med speciale i dansk og kulturanalyse.

Kroppen i verden

Med Kroppen i Verden undersøger vi, hvad kroppen er for en størrelse. Med forskellige fysiske øvelser, vejrtrækning og meditation skal vi blive bedre til at mærke os selv indefra, komme i kontakt med vores krops reaktionsmønstre, vores iboende kvaliteter og en indre ro. Vi skal også se på os selv – og verden – ude fra og kritisk undersøge, hvordan kroppen og vores selvopfattelse er formet af samfundsmæssige normer og værdier. For hvorfor er vi så mange, der føler, at vi ikke er helt perfekte nok? Og hvad er det perfekte og hvem bestemmer, hvad det er? Hvordan kan vi blive bedre til at acceptere os selv, præcis som vi er og samtidig mærke et naturligt og spontant indre drive til at ændre de ting, der bør ændres.

Underviser: Ida Sofie Matzen

Faget afspejler Idas to primære fagligheder. Hun er optaget af meditation og selvudvikling, og som kropspsykoterapeut har hun klienter i proces på behandlerbriksen. Hun er også uddannet antropolog, har skrevet ph.d. om sufi islam, spiritualitet og terrorisme i Pakistan og er glad for at nørde samfundsteori og kulturkritik.

Kor

Alle har en stemme, hver med sin unikke klang. Med udgangspunkt i jeres stemmer, skal vi udforske sangens kollektive skaberkraft og uendelige udtryksmuligheder. Vi kommer omkring et væld af forskellige tilgange og måder at arbejde korisk på. Vi skal synge på øret, det vil sige ikke efter noder, og arbejde med fx imitation, improvisation, flerstemmighed, grafiske partiturer og tonedigtning. Og så skal vi lytte og lade os inspirere af musikhistoriens forskellige perioder og stilarter – fra unisont middelalderkirkekor, polyrytmisk pygmæsang fra Afrika til postmodernistisk amerikansk og europæisk minimalisme og samtidsmusik.

Underviser: Katinka Fogh Vindelev

Katinka er uddannet klassisk sanger. Hun er en fast del af klang og musikerkollektivet We like We, der udover at udgive albums, skaber performative koncertinstallationer. Katinka komponerede i 2018 minioperaen ‘Moonologue’, for to stemmer og elektronik, kommissioneret af Louisiana Museum, med libretto af billedkunstner Marie Kølbæk Iversens. Derudover er Katinka en aktiv freelance sanger og solist i diverse sammenhænge – katinkafoghvindelev.dk. 

Personer der ændrede verden

Faget handler om de mest markante personligheder, der har været med til at skabe den verden vi kender i dag. Det er en samtale om en historisk tidsperiode med udgangspunkt i en historisk person fra Ghandi til Hitler og alt derimellem.

Underviser: Poul Henrik Jensen

Poul-Henrik er skolens forstander, han elsker at undervise og er en fortræffelig historiefortæller. Han har stor erfaring i at sætte igang og arrangere;  kort sagt at få ting til at ske og blive fede.

Yoga

Her stifter vi bekendtskab med mange af de aspekter og muligheder som yogaen har at tilbyde – og går i dybden med nogle af dem – alt efter hvilke ønsker der ligger i gruppen. Du får mulighed for at undersøge hvad der passer til dig, din krop og dit sind.  Gitte Rugaard er certificeret Hatha- og Kundalini-yogalærer og har bred undervisningserfaring

Underviser: Gitte

Gitte er certificeret Hatha- og Kundalini-yogalærer og har bred undervisningserfaring

Myte og eksistens

Holder du af at ligge i stearinlysenes skær og høre en god historie? Hvad har græsk mytologi at gøre med Ringenes Herre, Pretty Woman og American Psycho? Myter er nedarvede fortællinger, der rummer en overleveret visdom om grundlæggende menneskelige erfaringer som f.eks. kærlighed, identitetsfølelse, meningsfylde/meningsløshed og fortvivlelse. Med udgangspunkt i en række klassiske myter og med inddragelse af eksistensfilosofi, vil vi tage på en rejse sammen, hvor vi bliver klogere på os selv og på det at være menneske. Vi vil også øve os i at genkende mytereferencer i kunst, litteratur og populærkultur.

Underviser Johanne Kirstine Buur Okkels

Johanne er uddannet cand. mag. i idéhistorie og filosofi fra Aarhus Universitet med speciale indenfor eksistensfilosofi. Hun har en bachelor i Kunsthistorie og har læst fag ved Teologistudiet. Johanne har et skarpt blik for eksistens- og livsfilosofiske tematikker og for, hvordan de kommer til udtryk i forskellige historiske perioder og på tværs af kunstarter, medier og i populærkultur. Inspireret af Sokrates, opfatter hun dialogen i undervisningslokalet som et sted, hvor man i samtale med hinanden kan øve sig i at tvivle, udvikle sit synspunkt og blive klogere på egne livsværdier og på det at være et menneske.

Verdensbygning for begyndere – Keramik

På kurset ‘Verdensbygning for begyndere’ arbejder vi med historiefortælling, stemninger og samt personlig stil gennem keramik.

På kurset skifter vi mellem at arbejde med konkrete keramiske teknikker og at læse, lave skriveøvelser og lade os inspirere af fantastiske kunstnere, keramikere og verdens-byggeres strategier til at skabe fantastiske kunstpraksisser og universer.

Underviser Anna Stahn

Anna Stahn er født i 1994 i København. Hun er uddannet fra Det Danske Kunstakademi i 2020 samt fra Parsons Fine Arts på The New School of Design i New York og The Mountain School of Arts i Californien. Anna Stahn udtrykker sig i flere medier, herunder tekst, grafik og keramik. Hun er desuden medstifter og redaktør af kunstforlaget Longetti.

Kulturledelse

Faget handler om at skabe kulturevents og projekter i virkeligheden. På kurset lærer du eksempelvis om, hvordan man helt praktisk arrangerer en festival, håndterer ophavsrettigheder, rejser eller tjener penge, tilrettelægger et budget og meget mere.
Faget har tidligere resulteret i realiseringen af helt konkrete projekter, såsom den socialøkonomiske Cafe Habibi, der i dag er en lokalforankret frivillig drevet cafe, og mindre festivaler på skolen. Faget har også startet Danmarks første udstillingssted for elektronisk lydkunst ‘Rumklang’, som idag huser flere årlige udstillinger og events.

Underviser: Poul Henrik Jensen og Louise Hausgaard

Poul-Henrik er skolens forstander, han elsker at undervise og er en fortræffelig historiefortæller. Han har stor erfaring i at sætte igang og arrangere; festivaler, koncerter og lignende, kort sagt at få ting til at ske og blive fede.

Louise er en erfaren projektleder, blandt andet i forbindelse med festivaler og store events for mad og musik.