LINJEFAG

KURSER

Efterår 2017

  • 18 uger: 13. aug. – 16. dec.
  • 12 uger: 13. aug. – 4. nov.
  • 12 uger: 24. sep. – 16. dec.

Forår 2018

  • 24 uger: 7. jan. – 23. juni
  • 12 uger: 7. jan. – 31. marts
  • 12 uger: 1. april – 23. juni

Efterår 2018

  • 18 uger: 12. aug. – 15. dec.
  • 12 uger: 12. aug. – 3. nov.
  • 12 uger: 23. sep. – 15. dec.

Vil du hellere på et ophold af kortere varighed?
Kontakt os på info@jyderuphojskole.dk

FØLG OS PÅ FACEBOOK

VALGFAG:

Under dit ophold har du udover dit linjefag også valgfag. Valgfagene er enten hel-dags eller halvdags og du tilmelder dig for seks uger ad gangen, hvorefter du har mulighed for at vælge nye eller fortsætte. Det er således ikke alle valgfag, der er udbudt i hver runde, men følgende valgfag vil blive udbudt mindst en gang i løbet af hvert semester. Der udbydes 4-5 heldags og halvdags valgfag i hver runde.

Her kan du se et udsnit af de valgfag, vi udbyder:

 

YOGA

På yoga arbejder vi med at skabe fred – både i os selv og med andre. Der er fokus på det hele menneske og derfor arbejder vi både med at styrke os fysisk og mentalt og med at styrke fællesskabet. De fysiske øvelser vil primært udfordre råstyrke, kondition, smidighed og balance. De mentale øvelser vil bl.a. træne koncentration, viljestyrke, accept, nærvær, tillid og fokusering. Undervisningen indeholder fysiske yogaøvelser, åndedrætsøvelser, yogafilosofi, meditation og dybdeafspænding. Som udgangspunkt undervises der i Sivananda yoga, som er baseret på 12 grundlæggende fysiske yogaøvelser med variationer, så både begyndere og øvede kan være med og blive udfordret.

”There is something good in all seeming failures. You are not to see that now. Time will reveal it. Be patient.”
– Swami Sivananda

Underviser: Nanna Brendholdt, yogalærer i Sivananda yoga

FRILUFTSLIV

Friluftsliv på Jyderup Højskole er lige dele ud-i-naturen-oplevelser og klassiske friluftsdiscipliner, såsom kano, kajak og klatring. Friluftsliv handler om fællesskab og om at være på tur, og på friluftsholdet er gruppen og turen i fokus, hvad enten det er vandreture i skoven, kajakture på Isefjorden, kanoture på Tissø eller klatreture op imellem Jyderups trækroner. Faget er således en god blanding af fordybelse, action og sammenhold, og der er garanti for at få rykket ved både fysiske og mentale grænser. Det kræver ingen forudsætninger at deltage, men man skal have lyst til at blive udfordret og være forberedt på at friluftsliv er stærkt sammenholdsskabende og potentielt vanedannende.

Underviser: Aske Jokil, Friluftsvejleder fra Paul Petersens Idrætsinstitut

 

GRAFFITI

Praktisk og teoretisk indføring i graffiti. Du lærer de grundlæggende teknikker så du selv bliver i stand til at male og udtrykke dig på store flader med spraymaling. Herudover får du mulighed for at dykke ned i historien om dette efterhånden 50 år gamle kunstfænomen

Underviser: Anders Reventlov som elsker graffiti og har malet i over 20 år.

VÆVNING

Lær at væve! Vær kreativ med et 5000 år gammelt håndværk og skab noget konkret med dine hænder. Gitte Karlshøj er professionel væver og tekstildesigner. Hun vil i vævestudiet vise hvordan man frembringer fantastisk stærke billeder på væven samt indføre deltagerne i håndværkets materialer, historie og håndværkstradition.

Underviser: Gitte Karlshøj

SAMMENSPIL

Vi laver et band med den besætning, der er tilstede og spiller musik fra alle verdens hjørner og ud fra vores fælles ønsker. Der er stor sandsynlighed for, at vi bliver hyret til at optræde til elevbar og andre festlige lejligheder.

Underviser: Anders Wallin, multiinstrumentalist og garvet sideman

 

TRÆ

Træ er et bæredygtigt og fantastisk materiale! Med kloge hænder og forståelse for materialet kan vi give modspil til den blinde forbrugerisme. Faget handler om at udvikle hånden og hovedet i arbejdet med træ. Vi skal sætte gammelt håndværktøj i stand og bruge det i arbejdet med at føje træet sammen i fine og grove konstruktioner. Vi skal høre spånen fra høvlen, dufte det varme træ i savsporet og glædes ved materialet træ.

Underviser: Anders Harsder Rasmussen

SANG OG STEMMETRÆNING

I sang- og stemmetræningsfaget fokuseres der p. et godt kropsarbejde i form af åndedrætsteknikker og strækøvelser – her lægger vi grunden for den sunde stemme. Vi kommer derudover både til at synge sammen som gruppe/kor, men kan også træde frem som solister. Vi vil lave faste sang- og stemmeøvelser samt mere frie improvisations- og imitationsøvelser til at stimulere den frie musikalitet og fantasi. Alle genrer er velkomne, og vi skal først og fremmest have det sjovt og udvikle os igennem sangen med vores egen unikke stemme.

Underviser: Clara Luise Bryld

KLAVER

Klaverundervisningen tilrettelægges efter den enkelte elevs niveau og ønsker. Vi fokuserer på alt fra læren om akkorder/akkordomvendinger og basal musikteori til at lave opvarmnings- og koordinationsøvelser og herved træne fingrene, muskulaturen og rytmikken. Vi vil også spille forskellige stykker i forskellige genrer. Undervisningen foregår enten solo eller to og to af gangen, og der er plads til nybegynderne, let-øvede og meget øvede elever. Man vil få mest ud af klaverundervisningen, hvis man øver sig udover selve undervisningen, og det vil der plads til på højskolens forskellige klaverer.

Underviser: Clara Luise Bryld

KULTURLEDELSE

Faget handler om at skabe kulturevents og projekter i virkeligheden. På kurset lærer du eksempelvis om, hvordan man helt praktisk arrangerer en festival, håndterer ophavsrettigheder, rejser eller tjener penge, tilrettelægger et budget og meget mere.
Faget har tidligere resulteret i realiseringen af helt konkrete projekter, såsom den socialøkonomiske Cafe Habibi, der i dag er en lokalforankret frivillig drevet cafe. Faget har også startet Danmarks første udstillingssted for elektronisk lydkunst ‘Rumklang’, som idag huser flere årlige udstillinger og events.

Underviser: Forstander Poul Henrik Jensen

KREATIV SKRIVNING

Find glæden ved at skrive og bliv bedre til at tænke kreativt og opfinde koncepter. Faget handler mere om at fremdyrke modet og lysten til at skrive ærligt, sjovt, mærkeligt og spændene fremfor at skrive en masse.

Underviser: Mette Zingenberg, forfatter og underviser på Gladiators Forfatterskole.

MIKROSOCIOLOGI

Valgfaget handler om hverdagsinteraktion og fokuserer særligt på ”Pinligheder – i sociale situationer”. Hverdagen er fyldt med små komplekse dramaer og det er netop i vores daglige møde med hinanden det allerbedste materiale findes. Vi skal have fat i de helt små – ofte morsomme – pinlige oplevelser. Dem, der får kinderne til at blusse rødt, gør stemningen trykkende og frembringer ufrivillig latter eller tavshed.

Underviser: Louise Hausgaard, Kulturanalytiker

GUITAR FOR BEGYNDERE

Sjov, nem og anderledes guitarundervisning for begyndere

Underviser: Per Worm, som er udannet klassisk guitarist

FILM

Lær om de smalleste mystiske og mest forrygende film, som du med garanti aldrig har set før.

Underviser: Anders Schreiner, cand mag i dansk og ekspert i meget meget smalle film

LITTERATUR

Fordyb dig i litteraturens verden og bliv introduceret til de største og bedste samt de smalleste værker at kende.
Underviser: Anders Schreiner, cand mag i dansk og ekspert i meget meget smal litteratur.

ELEKTRONISK MUSIK FOR BEGYNDERE

Lær at komponere og producere et stykke elektronisk musik med
software synthesizere, samplers og trommemaskiner i musikprogrammet
Ableton Live. Du lærer at lave beats og fede lyde, at programmere og
indspille og ender med et eget originalnummer.

Underviser: Henrik Sundh

KUNST & KURATERING

Hvad er en god udstilling og hvordan laver man den? Her får du teoretisk og praktisk viden om det at forstå, præsentere og opleve kunst og du lærer hvordan du selv kan starte og drive et udstillingssted.

Underviser: billedkunstner Anders Reventlov, uddannet fra det Jyske kunstakademi

PERSONER DER ÆNDREDE VERDEN

Faget handler om de mest markante personligheder, der har været med til at skabe den verden vi kender i dag.

Underviser: Poul Henrik Jensen