VALGFAG

På Jyderup Højskole bruger du mest tid på dit linjefag, men 1½ dag om ugen har du valgfag, et halvdagsvalgfag og et heldagsvalgfag. Du tilmelder dig for seks uger ad gangen, hvorefter du har mulighed for at vælge nye eller fortsætte i det samme. Det er ikke alle valgfag, der er udbudt i hver runde, de skifter lidt i forhold til elevernes ønsker, årstid, lærere og så videre. Vi har 3-5 valgfag i hver runde.

Med dit valgfag kan du enten vælge at supplere dit linjefag, eller du kan udfordre dig selv på helt nye områder. Al vores undervisning er som hovedregel indrettet til at kunne imødekomme både både nybegyndere og øvede. Din højskoletid er en unik mulighed for at prøve dig selv af i trygge omgivelser.

Vi lægger vægt på at vores lærere brænder for at undervise og for deres fag.

Her kan du se et udvalg af de valgfag, vi udbyder:

FRILUFTSLIV

Friluftsliv på Jyderup Højskole er lige dele ud-i-naturen-oplevelser og klassiske friluftsdiscipliner, såsom kano, kajak og klatring. Friluftsliv handler om fællesskab og om at være på tur, og på friluftsholdet er gruppen og turen i fokus, hvad enten det er vandreture i skoven, kajakture på Isefjorden, kanoture på Tissø eller klatreture oppe imellem Jyderups trækroner. Faget er således en god blanding af fordybelse, action og sammenhold, og der er garanti for at få rykket ved både fysiske og mentale grænser. Det kræver ingen forudsætninger at deltage, men man skal have lyst til at blive udfordret og være forberedt på at friluftsliv er stærkt sammenholdsskabende og potentielt vanedannende.

Underviser: Aske Jokil, Friluftsvejleder

Du kan altid kende Aske på hans vandresko, outdoorbukser og krøllede hår. Han er på alle måder et naturmenneske med stor erfaring i at bevæge sig i naturen og diverse seje friluftsaktiviteter – fra overnatning i havens store egetræer til at finde hjem i ukendt skov kun med kort og kompas. Naturen er hans legeplads og han brænder for samværet med sine elever og at dele sin viden og begejstring.

Aske er uddannet friluftsvedlejer fra Paul Petersens Idrætinstitut.

MIKROSOCIOLOGI

Valgfaget handler om hverdagsinteraktion og fokuserer særligt på ”Pinligheder – i sociale situationer”. Hverdagen er fyldt med små komplekse dramaer, og det er netop i vores daglige møde med hinanden, det allerbedste materiale findes. Vi skal have fat i de helt små – ofte morsomme – pinlige oplevelser. Dem, der får kinderne til at blusse rødt, gør stemningen trykkende og frembringer ufrivillig latter eller tavshed.

Underviser: Louise Hausgaard

Louise er en alsidig person med mange kompetencer og mange projekter, og hun synes undervisning er noget af det mest meningsfulde hun kan foretage sig. Med sin skarpe intuition og store empati fører hun sine elever ud på ukendt vand, hvor de bliver både stærkere og klogere på sig selv og andre. Louise er cand. mag. med speciale i dansk og kulturanalyse.

KROPPEN I VERDEN

Med Kroppen i Verden undersøger vi, hvad kroppen er for en størrelse. Med forskellige fysiske øvelser, vejrtrækning og meditation skal vi blive bedre til at mærke os selv indefra, komme i kontakt med vores krops reaktionsmønstre, vores iboende kvaliteter og en indre ro. Vi skal også se på os selv – og verden – ude fra og kritisk undersøge, hvordan kroppen og vores selvopfattelse er formet af samfundsmæssige normer og værdier. For hvorfor er vi så mange, der føler, at vi ikke er helt perfekte nok? Og hvad er det perfekte og hvem bestemmer, hvad det er? Hvordan kan vi blive bedre til at acceptere os selv, præcis som vi er og samtidig mærke et naturligt og spontant indre drive til at ændre de ting, der bør ændres.

Underviser: Ida Sofie Matzen

Faget afspejler Idas to primære fagligheder. Hun er optaget af meditation og selvudvikling, og som kropspsykoterapeut har hun klienter i proces på behandlerbriksen. Hun er også uddannet antropolog, har skrevet ph.d. om sufi islam, spiritualitet og terrorisme i Pakistan og er glad for at nørde samfundsteori og kulturkritik.

ELEKTRONISK MUSIK FOR BEGYNDERE

Lær at komponere og producere et stykke elektronisk musik med software synthesizere, samplers og trommemaskiner i musikprogrammet Ableton Live. Du lærer at lave beats og fede lyde, at programmere og indspille og ender med et eget originalnummer. Om det er din første dg med musik, eller du allerede spiller tre instrumenter er ikke afgørende, det er din lyst til at lave musik der er vigtig.

Underviser: Henrik Sundh

Henrik er vores mand inden for elektronisk musik på både valgfag og linjefag. Han har en kolosal viden om lyd og musik, og underviser med et roligt væsen og stort engagement. Han er desuden også den, der næsten hver morgen fører højskolen igennem højskolesangbogen med sit sikre klaverspil.

Henrik er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium

KOR

Alle har en stemme, hver med sin unikke klang. Med udgangspunkt i jeres stemmer, skal vi udforske sangens kollektive skaberkraft og uendelige udtryksmuligheder. Vi kommer omkring et væld af forskellige tilgange og måder at arbejde korisk på. Vi skal synge på øret, det vil sige ikke efter noder, og arbejde med fx imitation, improvisation, flerstemmighed, grafiske partiturer og tonedigtning. Og så skal vi lytte og lade os inspirere af musikhistoriens forskellige perioder og stilarter – fra unisont middelalderkirkekor, polyrytmisk pygmæsang fra Afrika til postmodernistisk amerikansk og europæisk minimalisme og samtidsmusik.

Underviser: Katinka Fogh Vindelev

Katinka er uddannet klassisk sanger. Hun er en fast del af klang og musikerkollektivet We like We, der udover at udgive albums, skaber performative koncertinstallationer. Katinka komponerede i 2018 minioperaen ‘Moonologue’, for to stemmer og elektronik, kommissioneret af Louisiana Museum, med libretto af billedkunstner Marie Kølbæk Iversens. Derudover er Katinka en aktiv freelance sanger og solist i diverse sammenhænge – katinkafoghvindelev.dk. 

BIAVL

Skolens bier skal passes og samtidig lærer vi en masse om biavl både praktisk og teoretisk. Vi snakker om biavl både efter den klassiske og mest udbredte metode i Danmark og efter en mere bæredygtig metode med et minimalt input. Vi skal også forholde os til bier i et økologisk perspektiv – konkurrerer honningbien med andre bestøvere? Vi skal bygge humlebibo, lære de vigtigste trækplanter at kende og forhåbentlig høste en masse honning.

Underviser: Eva Max Andersen

Eva har været biavler i 10 år, og er certificeret kyndig biavler. Hun tror på, at biavl mest hører til i kulturlandskabet og i mindre grad i sårbare naturområder, og er ved at omlægge sin biavl til en mere bæredygtig og mindre intensiv slags. Eva er uddannet agronom og har et stort plantekendskab, som hun beredvilligt deler ud af.

PERSONER DER ÆNDREDE VERDEN

Faget handler om de mest markante personligheder, der har været med til at skabe den verden vi kender i dag. Det er en samtale om en historisk tidsperiode med udgangspunkt i en historisk person fra Ghandi til Hitler og alt derimellem.

Underviser: Poul Henrik Jensen

Poul-Henrik er skolens forstander, han elsker at undervise og er en fortræffelig historiefortæller. Han har stor erfaring i at sætte igang og arrangere;  kort sagt at få ting til at ske og blive fede.

YOGA

På yoga arbejder vi med at skabe fred – både i os selv og med andre. Der er fokus på det hele menneske og derfor arbejder vi både med at styrke os fysisk og mentalt og med at styrke fællesskabet. De fysiske øvelser vil primært udfordre råstyrke, kondition, smidighed og balance. De mentale øvelser vil bl.a. træne koncentration, viljestyrke, accept, nærvær, tillid og fokusering. Undervisningen indeholder fysiske yogaøvelser, åndedrætsøvelser, yogafilosofi, meditation og dybdeafspænding. Som udgangspunkt undervises der i Sivananda yoga, som er baseret på 12 grundlæggende fysiske yogaøvelser med variationer, så både begyndere og øvede kan være med og blive udfordret.
”There is something good in all seeming failures. You are not to see that now. Time will reveal it. Be patient.”
– Swami Sivananda

Underviser: Nanna Brendholdt

Nanna har mange kasketter på højskolen. Udover at være underviser og koordinator på Det Lille Jordbrug, og mentor på skolen, er hun også en erfaren yogalærer, uddannet i Sivananda-yoga. Nana elsker både at dyrke yoga og undervise i det, og både for hende og hendes elever er de ugentlige yogatimer et fredfyldt afbræk i højskoleugen.

RAKU

På kurset får du mulighed for at afprøve den japanske måde at brænde keramik på – raku. Du lærer at arbejde i ler, modellere mindre emner, brænde og glasere dem. Brændingen foregår i haven i skolens hjemmebyggede raku-ovn.

Underviser Anne-Mette Schultz

Anne-Mette er uddannet billedhugger fra Det Kongelige Kunstakademi i København (2008-14), og har sin egen kunstneriske praksis, hvor hun arbejder med skulptur, kollageteknikker og med stemmen. Hun særlig interesse for former og sprogets flertydighed. Her trækker hun dog på sin uddannelse som keramiker.

KULTURLEDELSE

Faget handler om at skabe kulturevents og projekter i virkeligheden. På kurset lærer du eksempelvis om, hvordan man helt praktisk arrangerer en festival, håndterer ophavsrettigheder, rejser eller tjener penge, tilrettelægger et budget og meget mere.
Faget har tidligere resulteret i realiseringen af helt konkrete projekter, såsom den socialøkonomiske Cafe Habibi, der i dag er en lokalforankret frivillig drevet cafe, og mindre festivaler på skolen. Faget har også startet Danmarks første udstillingssted for elektronisk lydkunst ‘Rumklang’, som idag huser flere årlige udstillinger og events.

Underviser: Poul Henrik Jensen og Louise Hausgaard

Poul-Henrik er skolens forstander, han elsker at undervise og er en fortræffelig historiefortæller. Han har stor erfaring i at sætte igang og arrangere; festivaler, koncerter og lignende, kort sagt at få ting til at ske og blive fede.

Louise er en erfaren projektleder, blandt andet i forbindelse med festivaler og store events for mad og musik.